PRVI PRELIMINARNI REZULTATI IZ ŠPANIJE: Sančezova partija vodi u izbornoj trci

Tanjug

23. 07. 2023. u 21:55

ŠPANSKA socijalistička radnička partija aktuelnog premijera Pedra Sančeza vodi na danas održanim parlamentarnim izborima sa osvojenih 32,79 odsto glasova, dok konzervativna opoziciona Narodna partija Alberta Nunjeza Feiha ima 30,33 odsto glasova, pokazuju preliminarni rezultati na osnovu 30,35 odsto glasova.

ПРВИ ПРЕЛИМИНАРНИ РЕЗУЛТАТИ ИЗ ШПАНИЈЕ: Санчезова партија води у изборној трци

Foto: Tanjug

Prema ovim podacima, na trećem mestu je Voks sa 12,05 odsto osvojenih glasova, dok koalicija Sumar ima 11,49 odsto glasova, prenosi španski "El Pais".

Prema ovim preliminarnim podacima, socijalistima bi u parlamentu od 350 mesta, pripalo 133 mesta, Narodnoj partiji 128 mesta, Voksu 32 mesta, a koaliciji Sumar 29 mesta. Biračka mesta u kontinentalnom delu Španije zatvorena su u 20 časova, a na Kanarskim ostrvima sat vremena kasnije.

Na izborima je pravo glasala imalo 37,4 miliona Španaca.

Podaci dve ankete sprovedene uoči glasanja pokazale su da će Narodna partija (PP) najverovatnije ostvariti pobedu na danas održanim izborima u toj zemlji, ali neće imati dovoljnu prednost da samostalno formira većinu, ali bi to mogla da postigne u dogovoru sa desničarskom strankom Voks, preneo je ranije Rojters.

BONUS VIDEO: NEMAČKA: Intenzivne vrućine praćene uraganskom olujom pogodile su južni region

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DA LI JE JUTARNJA RAKIJICA OTROV ILI LEK? Stručnjak za toksikologiju razbila mitove (VIDEO)