STEŽE SE OBRUČ OKO MIGRANATA: Strateško partnerstvo između EU i Tunisa kako bi se usporile ilegalne imigracije

Migrantima se sve više zatvara put ka Evropi. Poslednji u nizu sporazuma za borbu protiv neregularne imigracije iz Afrike postignut je sa Tunisom, a ova zemlja Magreba, koja se nalazi u ekonomskim teškoćama, dobiće zauzvrat ekonomsku pomoć.

СТЕЖЕ СЕ ОБРУЧ ОКО МИГРАНАТА: Стратешко партнерство између ЕУ и Туниса како би се успориле илегалне имиграције

FOTO: AP/Tanjug

Strateško partnerstvo, koje obuhvata čitav paket, potpisali su predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen i tunišanski predsednik Kais Sajed. Šeficu evropske izvršne vlasti pratili su predsednica italijanske Vlade Đorđa Meloni i njen holandski kolega Mark Rute, predstavnici dveju zemalja veoma zainteresovanih za sveobuhvatno rešavanje migrantskog pitanja.

Evropske vlasti obećale su Tunisu 105 miliona evra za bolju borbu protiv ilegalne imigracije. Najavljena je i direktna budžetska injekcija od 150 miliona. EU će dati i 65 miliona evra pomoći za 80 škola u ovoj zemlji, a obavezala se i na proširenje programa studentske razmene "Erazmus". Tunis kuburi s visokom prezaduženošću, koja je premašila 80 odsto BDP.

U paketu bi trebalo da ide i makrofinansijska potpora od 900 miliona kredita, ali će to, kako podseća agencija AFP, zavisiti od prethodnog sporazuma Tunisa sa MMF oko kredita u visini od 2 milijarde dolara, oko čijih uslova još nije postignut dogovor.

Potpisujući strateško partnerstvo s Tunisom, Fon der Lajenova je istakla da se radi o investiranju u zajednički prosperitet, dok je predsednik Sajed poručio da je potreban kolektivni sporazum o nehumanoj imigraciji koju sprovode kriminalne grupe.

Sporazum o migrantima između ostalog podrazumeva bolju kontrolu, kao i readmisiju Tunišana bez prava boravka u EU. Celo strateško partnerstvo obuhvata pet stavki, među kojima su uz migrante i makroekonomsku stabilnost, trgovina i investicije, zelena energetska tranzicija i približavanje naroda.

TUMARALI PUSTINjOM BEZ VODE

U poslednje vreme u Tunisu je primećena velika netrpeljivost prema migrantima. Bilo je i napada na njih. Nedavno su libijski graničari spasli grupu od sedamdesetak izbeglica, među kojima je bilo i žena i dece, koji su, na visokim temperaturama, tumarali usred pustinje, iz pravca Tunisa, bez vode i hrane.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave