RAT U UKRAJINI: EU planira fond za popunu vojnih zaliha Ukrajine;SAD negira umešanost u napad na Krimski most (FOTO/VIDEO)

Novosti online

18. 07. 2023. u 07:11 >> 23:22

RAT u Ukrajini ušao je u 510. dan. Nakon napada na Krimski most juče ujutru, predsednik Rusije Vladimir Putin je rekao da armija priprema odgovor. Iako nema zvanične potvrde da je Kijev organizovao napad, izvor iz ukrajinske bezbednosne službe rekao je za Bi-Bi-Si da su operaciju izvele specijalne mornaričke snage i bezbednosne službe. Rusija je juče odbila da produži sporazum o izvozu žita preko Crnog mora.

РАТ У УКРАЈИНИ: ЕУ планира фонд за попуну војних залиха Украјине;САД негира умешаност у напад на Кримски мост (ФОТО/ВИДЕО)

FOTO: Tanjug/AP

EU planira fond za popunu vojnih zaliha Ukrajine

EU planira da stvori fond za popunu vojnih zaliha Ukrajine tokom četiri godine u iznosu od 20 milijardi evra, prenosi Politiko, pozivajući se na diplomate.

- EU će ponuditi... fond za snabdevanje Oružanih snaga Ukrajine u naredne četiri godine u iznosu od 20 milijardi evra - navodi list.

Napominje se da će u okviru projekta blok pomoći zemljama da pokriju troškove vojne pomoći Kijevu. Prema pisanju lista, ministri spoljnih poslova EU razgovaraće o ovom planu tokom sastanka 20. jula. Prema rečima diplomate, planirano je da se predlog odobri do jeseni.

SAD nisu umešane u napad na Krimski most

Sjedinjene Američke Države nisu bile umešane u napad na Krimski most, rekao je portparol Stejt departmenta Metju Miler.

- Ovo apsolutno nije tačno - rekao je Miler na brifingu, komentarišući izjavu ruskog ambasadora u Vašingtonu Anatolija Antonova, koji je u kontekstu napada na Krimski most optužio SAD da štite ukrajinske radikale.

EU razmatra novi mehanizam dodele pomoći

Evropska unija razmatra stvaranje novog mehanizma za dodelu pomoći Ukrajini na iz Evropskog fonda za mir, rekao je novinarima visoki evropski predstavnik.

SAD izdavaja novac za pomoć poljoprivredi Ukrajine

SAD će izdvojiti Ukrajini 250 miliona dolara za podršku poljoprivredi, najavila je Samanta Pauer, direktorka agencije za međunarodni razvoj USAID koja je doputovala u Kijev.

Novac će biti upotrebljen za razvoj infrastrukture kao što su sistemi za navodnjavanje, punktovi za pretovar, kao i za pomoć poljoprivrednicima u proizvodnji, skladištenju i izvozu proizvoda na svetska tržišta. Ukupan iznos pomoći u okviru ovog programa porastao je na 350 miliona dolara.

 
 
 

Grupa Ukrajinaca se predala

Grupa ukrajinskih vojnika dobrovoljno se predala jedinicama ruske vojske u zaporoškom pravcu, rekao je za Sputnjik komandant ruskih jedinica.

 
 

Peskov o novoj odmazdi

Udari visoko preciznim naoružanjem sa mora na infrastrukturne objekte u luci Odesa su odmazda za napad na Krimski most, rekao je za Sputnjik portparol Kremlja Dmitri Peskov.

Napadi su izvedeni tokom noći.

Ukrajinski general: Situacija na istoku je složena, ali pod kontrolom

Iz Kijeva su danas stigle vesti o složenoj situaciji na ratištu na istoku Ukrajine, ali i o uspesima u pojedinim delovima juga.

- Situacija na istoku je složena, ali imamo stvari pod kontrolom - objavio je na Telegramu general Aleksandar Sirski, komandant ukrajinskih kopnenih snaga.

Sirski je naveo da su Rusi koncentrisali svoje snage prema Kupjansku, u severoistočnoj oblasti Harkova, ali da ukrajinske snage uspešno pružaju otpor.

Prema izveštajima Rojtersa, ukrajinski zvaničnici sve više ističu povećanu rusku vojnu aktivnost u blizini Kupjanska i obližnjeg Limana na severoistoku. 

Juče je portparol ukrajinskih snaga na istoku rekao da je ruska vojska nagomilala više od 100.000 vojnika i više od 900 tenkova u tom području.

Rusko MO: Odgovor za napad na Krimski most

Rusko ministarstvo odbrane saopštilo je da su izvršeni napadi na objekte u Odesi, koji su korišćeni za planiranje i izvođenje napada na Krimski most.

Prema ruskim tvrdnjama, most je napadnut bespilotnim plovilima.

- Svi ciljevi su uništeni - tvrde iz ruskog MO.

Oni ističu da su posle udarima po lučkim gradovima Odesi i Nikolajevu primećeni požari i detonacije.

Ukrajinski generalštab: Rusi prešli u napad

Ruske snage prešle su u ofanzivu u pravcu Kupjanska, a ukrajinske snage drže čvrstu odbranu, saopštio je jutros Generalštab Oružanih snaga Ukrajine.

Generalštab ukrajinske vojske dodaje da su ruske snage nastavile da koncentrišu napore na pravcu Marinke, Limana, Avdejevke i Bahmuta i navodi da je na tim pravcima i na pravcu Kupjanska proteklog dana bilo 36 sukoba.

Istovremeno, predstavnik Generalštaba Oružanih snaga Ukrajine Andrij Kovaljov izjavio je da su ukrajinske snage postigle uspeh u ofanzivi na dva pravca južnog dela fronta i da sada drže pozicije.

- Istovremeno, u pravcu Bahmuta, ukrajinska vojska nastavlja da sprovodi ofanzivne operacije severno i južno od grada - naveo je Kovaljov.

Prema njegovim rečima, ruske snage pružaju snažan otpor i teške borbe se nastavljaju.

Detalji ruskog napada na Odesu

Tokom ruskog raketnog napada oštećeni su objekti u luci Odesa, rekao je šef javnog saveta pri Odeskoj oblasnoj vojnoj upravi Sergej Bračuk.

- Fragmenti oborenih projektila i udarni talas oštetili su objekte lučke infrastrukture - navodi on.

Sudeći po snimku koji su objavili ukrajinski mediji, u luci je došlo do jake eksplozije.

IPR o uticaju napada na Krimski most na snabdevanje ruskih trupa

Američki Institut za proučavanje rata saopštio je da je Krimski most jedna od dve kopnene komunikacione linije koje podržavaju logistiku ruskih snaga na jugu Ukrajine.

Druga ruta prolazi kroz Donjecku, Zaporošku i Hersonsku oblast, i za sada je jedina linija za snabdevanje velikog broja ruskih trupa, piše američki institut.

Rusko MO: Odbijen napad na Krim

Ruska vojska odbila je veliki napad na poluostrvo Krim, saopštilo je ministarstvo odbrane, koje je nazvalo taj čin Kijeva terorističkim aktom.

- Večeras je osujećen pokušaj kijevskog režima da izvrši teroristički napad sa 28 bespilotnih letelica na objekte na teritoriji poluostrva Krim - saopštilo je ministarstvo.

Precizira se da je njih 17 uništeno uz pomoć PVO, preostalih 11 potisnuto elektronskim ratovanjem.

Ističe se da u napadu nije bilo žrtava i materijalne štete.

Ruski "aligatori" u akciji

Rusi izveli vazdušne napade tokom noći

Rusija je tokom noći izvela vazdušne udare na jug i istok Ukrajine koristeći bespilotne letelice i balističke rakete, saopštilo je rano jutros ukrajinsko ratno vazduhoplovstvo.

Luka Odesa i regioni Nikolajeva, Donjecka, Hersona, Zaporožja i Dnjepra bili su pod pretnjom napada ruskih dronova, saopštile su ukrajinske vazduhoplovne snage.

Dodaje se da Rusija možda koristi balističko oružje za napad na oblasti Poltave, Čerkasa, Dnjepra, Harkova i Kirovograda.

Načelnik vojne uprave Odeske oblasti Oleg Kiper rekao je da su sistemi PVO angažovani na odbijanju napada ruskih dronova.

- Postoji verovatnoća nekoliko talasa napada - napisao je Kiper na Telegramu.

BONUS VIDEO: STIGLO POJAČANjE ZA RUSKU MORNARICU - Najbolji sistem protivvazdušne odbrane kratkog dometa

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (4)

UČINIĆEMO SVE DA SE KAO ZEMLJA UZDIGNEMO POSLE OVOG UŽASA Vučić položio cveće u školi Vladislav Ribnikar (FOTO)