ERDOGAN OČEKUJE POSETU PUTINA U AVGUSTU: U rukama lidera sudbina prehrambenog sporazuma

Novosti onlajn

14. 07. 2023. u 15:56

PREDSEDNIK Turske Redžep Tajip Erdogan izjavio je da računa na posetu ruskog lidera Vladimira Putina Turskoj u avgustu, te da su pripreme u toku.

ЕРДОГАН ОЧЕКУЈЕ ПОСЕТУ ПУТИНА У АВГУСТУ: У рукама лидера судбина прехрамбеног споразума

Foto: AP

- Spremamo se da primimo Putina u Turskoj u avgustu. Imamo isto mišljenje po pitanju produženja 'žitnog koridora' - rekao je Erdogan.

Ranije je portparol Kremlja Dmitrij Peskov da datum razgovora Putina i Erdogana za sada nije određen.

Turski predsednik rekao je novinarima i da se nada da će pismo generalnog sekretara Ujedinjenih nacija Antonija Gutereša predsedniku Rusije doprineti da prehrambeni sporazum bude produžen.

Podsetimo, Gutereš je u pismu izneo predlog za proširenje crnomorske inicijative.

Prehrambeni sporazum, koji su 22. jula 2022. potpisali predstavnici Rusije, Turske, Ukrajine i UN, podrazumeva izvoz ukrajinskog žita, hrane i đubriva preko Crnog mora iz tri luke. Koordinacijom saobraćaja brodova bavi se Zajednički koordinacioni centar u Istanbulu.

Paket ovih dokumenata predviđa ukidanje ograničenja na izvoz ruskih poljoprivrednih proizvoda i đubriva na svetska tržišta, a takođe određuje algoritam za bezbedan izlazak komercijalnih brodova iz crnomorskih luka pod kontrolom Ukrajine duž posebno otvorenih humanitarnih pomorskih koridora.

Ranije je predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio da ruska strana razmišlja o povlačenju iz „prehrambenog sporazuma“, pogotovo što Ukrajina koristi koridore za napade dronovima.

Sastanak na visokom nivou o prehrambenom sporazumu održan je u Istanbulu u četvorostranom formatu 10. i 11. maja. Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan saopštio je 17. maja da je prehrambeni sporazum produžen za još dva meseca.

(Sputnjik)

BONUS VIDEO: 

STIGLO POJAČANjE ZA RUSKU MORNARICU: Najbolji sistem protivvazdušne odbrane kratkog dometa

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

NJEGOVA SMRT SLOMILA GLUMCA: U suzama svaki dan, plače od maja - pokazao kako na mobilnom čuva njegovu sliku (VIDEO)