MAKRON DOBRO NAUČIO LEKCIJU: Neće održati govor na praznik Dana državnosti 14. jula

Tanjug

13. 07. 2023. u 13:15

USREDSREĐEN na održavanje reda posle urbanih nereda, predsednik Francuske Emanuel Makron neće govoriti sutra na praznik Dana državnosti, 14. jula, kako je obećao, da bi izneo "prvu ocenu" perioda koji je otvorio posle penzione reforme.

МАКРОН ДОБРО НАУЧИО ЛЕКЦИЈУ: Неће одржати говор на празник Дана државности 14. јула

Foto: Profimedia/Ilustracija

"Sto dana" koje je Makron odredio sebi u aprilu se bliži kraju, ali "smirivanje" kojem se šef države nadao odavno je zakasnilo, ocenio je francuski "Mond".

Predsednik Francuske je juče, 12. jula, najavio da neće javno govoriti za vreme državnog praznika 14. jula, kako bi zatvorio kriznu epizodu koju je sam otvorio na početku godine penzijskom reformom, navodi list.

Nasilje u gradu, nakon smrti mladog Nahela M, koga je ubio policajac tokom provere puta 27. juna u Nanteru, dospelo je na predsednički dnevni red.

Iako je impozantno policijsko prisustvo omogućilo povratak smirivanja, Jelisejska palata se plaši da će "požar" nemira ponovo izbiti tokom večeri 13. na 14. jul. 

U tom kontekstu, Emanuel Makron ne namerava da se, kako nalaže tradicija, obrati na Dan državnosti, što je činio 2020. i 2022. godine. 

On će razgovarati sa Francuzima, ali kasnije, "oko 14. jula", između povratka iz Brisela, gde će 17. i 18. jula prisustvovati Evropskom samitu Zajednice latinoameričkih i karipskih država, i odlaska na put u Okeaniju, od 22. do 29. jula. 

Sam Makron je priznao da ne razume poruku koju su poslali mladi izgrednici.

"Moramo pokušati da razumemo", rekao je on pred lokalnim zvaničnicima tokom svog putovanja u Po 6. jula. 

Suočen sa pocepanom Francuskom u kojoj seme besa opstaje, predsednik Republike odbija da izvuče "mehaničke ili prebrze lekcije" i da se prepusti "pavlovljevim refleksima“ jačanjem sistema bezbednosti ili povećanjem sredstava posvećenih urbanoj obnovi, poručio je Makron iz Vilnjusa. 

Dan državnosti 14. jul simbolično označava kraj političke godine pred početak školske godine u septembru. 

Šef države je već zacrtao put kojim namerava da ide do kraja svog drugog petogodišnjeg mandata tako što će vlast postaviti kao centralnu osovinu svoje politike, navodi list.

Očigledno je da imamo problem autoriteta koji počinje od porodice, podvukao je Makron 6. jula u Pou.

Nacionalno obrazovanje, bezbednost, ali i stanovanje i ekologija biće u središtu predsedničkog programa koji se sada oslobodio glomazne penzione reforme.

Međutim, kako je istakao savetnik u Jelisejskoj palati, pre nego što se obrati, Makron mora da "stabilizuje svoju vladu". 

 

BONUS VIDEO: STIGLO POJAČANjE ZA RUSKU MORNARICU - Najbolji sistem protivvazdušne odbrane kratkog dometa

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!