PRESKUPO LETO NA APENINSKOM POLUOSTRVU: Devet miliona Italijana odreklo se odlaska na letovanje

Milica Ostojić, Specijalno za "Novosti"- RIM

11. 07. 2023. u 20:00

OVE godine devet miliona Italijana neće otići na letovanje. Razlozi su različiti, ali počinju uvek sa onim o velikoj ekonomskoj krizi u koju su zapale porodice, a cene stigle do zvezdanih visina.

ПРЕСКУПО ЛЕТО НА АПЕНИНСКОМ ПОЛУОСТРВУ: Девет милиона Италијана одрекло се одласка на летовање

Foto: AP

Istraživanje je pokazalo da je su to najčešće građani između 35 i 44 godina,  najviše je onih koji žive u središnjem delu Italije -  čak 66.7 odsto. Doduše ima i onih koji će da sačekaju početak tzv. polusezone, kada će cene biti nešto niže i otići početkom septembra, jer u julu i avgustu to je jednostvano bilo nedostižno.

A 52 posto Italijana otići će negde na odmor, na samo 3 - 5 dana, u kuću prijatelja, ili rođaka. U manjem broju su građani koji odlažu letovanje uz drugih razloga kao što je briga o starim ili bolesnim članom porodice.

Nacionalna Opservatorija Federecije potrošača iznela je podatke da prosečna porodica od četiri člana, dvoje odraslih i dvoje dece, za letavanje od sedam dana na nekom ostrvu treba da izdvoji u proseku 5.781 evro, dakle 19 odsto više u odnosu na prethodnu godinu. Ako se odluče za planinu iznos je nešto manji - 4.482 evra, što je devet odsto više u odnosu na 2022 godinu.  Krstarenje i plovidba luksuznim brodovima je do 6.800 evra, što je čak 21 procenat više u odnosu na lane.

Osim tog tužnog rekorda ima i onog daleko svetlijeg po ekonomiju Italije. Ove godine se očekuje da će zemlju da poseti 68 miliona turista, sa 267 miliona noćenja, što predstavlja uvećanje dolazaka za 4,3 odsto u odnosu na  isti period prošle godine.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave