MUNJEVITA AKCIJA U SIRIJI TOKOM POBUNE VAGNERA: Kako su Rusi i Sirijci sprečili širenje haosa - Blokada telefona i ponuda koja se ne odbija

Novosti online

08. 07. 2023. u 13:52

DOK su Vagnerovci napredovali ka Moskvi tokom pokušaja državnog udara krajem juna, vlasti u Siriji i tamošnji ruski vojni komandanti preduzeli su niz brzih mera protiv lokalnih Vagnerovih operativaca kako bi sprečili širenje ustanka, rekli su izvori Rojtersa.

МУЊЕВИТА АКЦИЈА У СИРИЈИ ТОКОМ ПОБУНЕ ВАГНЕРА: Како су Руси и Сиријци спречили ширење хаоса - Блокада телефона и понуда која се не одбија

Foto: Profimedia/Ilustracija

Akcija ruske vojske uključivala je blokiranje telefonskih linija, pozivanje desetak komandanata Vagnera u rusku vojnu bazu i naređivanje plaćenicima da potpišu nove ugovore sa ruskim ministarstvom odbrane ili da odmah napuste Siriju, navode izvori, među kojima su i sirijski bezbednosni zvaničnici.

Izvori Rojtersa su odbili da budu imenovani zbog osetljive prirode informacija.

Sirijske vlasti su brzo krenule u akciju kako bi Vagnerovce stavili pod kontrolu, zabrinuti da će Rusima prioritet biti događaji kod kuće.

- Vagnerova uloga u Siriji – kakvu je ranije igrao – je završena“, rekao je Navar Šaban, istraživač u Omran centru za strateške studije, nezavisne istraživačke grupe sa sedištem u Istanbulu. - S obzirom na događaje, njihov odnos sa sirijskim ministarstvom odbrane je sada završen.

Damask nije javno komentarisao pobunu Vagnera od 23. do 24. juna u kojoj je šef plaćenika Jevgenij Prigožin naredio svojim borcima da marširaju na Moskvu, pre nego što je dogovor kom je posredovala Belorusija doveo do toga da se zaustave.

Međutim, visoki zvaničnici sirijske vojske i obaveštajnih službi privatno su izrazili zabrinutost dok su gledali kako se događaji odvijaju, u strahu da bi pobuna mogla da poremeti rusko vojno prisustvo na koje se oslanjaju, rekao je visoki oficir Sirijske republikanske garde i sirijski izvor obavešten o razvoju događaja.

Vagnerovaca u Siriji je malo - između 250 i 450 ljudi, što je otprilike desetina procenjene ruske vojne snage u toj zemlji.

Rusija je rasporedila svoje vojne snage i, što je najvažnije, svoje vazdušne snage u Siriji 2015. godine, pomažući predsedniku Bašaru al Asadu da pobedi militante koji su nameravali da ga svrgnu.

Vagner je od tada bio uključen u borbene misije i obezbeđenje naftnih postrojenja u Siriji.

Nakon što je Prigožin najavio svoj ustanak, grupa ruskih vojnih oficira je brzo poslata u Siriju da pomognu u preuzimanju kontrole nad Vagnerovim snagama u arapskoj republici.

Sirijska vojna obaveštajna služba prekinula je fiksne i internet veze tokom noći u petak 23. juna, u oblastima u kojima su bile raspoređeni Vagnerovci kako bi ih sprečila da komuniciraju među sobom, sa centralom u Rusiji, pa čak i sa rođacima kod kuće, rekla su tri izvora.

Do jutra u subotu, 24. juna, sirijska vojna obaveštajna služba i ruski bezbednosni zvaničnici blisko su koordinirali svoje akcije kako bi izolovali i kontrolisali Vagnerove operativce.

Desetak oficira Vagnera raspoređenih u centralnoj sirijskoj provinciji Homs i drugim oblastima pozvano je u rusku operativnu bazu Hmeimim u zapadnoj provinciji Latakija, tvrdi oficir Republikanske garde, koji je rekao da se to dogodilo "u ranim satima pobune".

Od Vagnerovih boraca u Siriji zatraženo je da potpišu nove ugovore do 24. juna po kojima će se staviti pod direktnu kontrolu ruskog ministarstva odbrane, rekao je izvor Rojtersa.

Navodno su im tom prilikom smanjene i plate.

Oni koji su odbili uslove su narednih dana prebačeni ruskim avionima Iljušin. Jedan izvor Rojtersa je rekao da ih ima "na desetine", što je iznenadilo sirijske zvaničnike koji su očekivali da će ih više odbiti ponudu ruske vlade i otići u egzil.

Vagner je već povukao mnoge iskusne borce iz Sirije prošle godine da se bore u Ukrajini, kažu sirijski analitičari i penzionisani sirijski vojni oficir upoznat sa aktivnostima Vagnera.

Nakon ustanka Vagnerovaca, rukovodstvo Sirije je brzo javno ponovilo važnost svog vojnog saveza sa Rusijom.

Sirijska prva dama Asma el Asad bila je u Rusiji nekoliko dana kasnije kako bi prisustvovala diplomiranju svog sina na Moskovskom državnom univerzitetu, a novinar je upitao da li se plašila posete s obzirom na nedavne događaje.

- Naši ruski prijatelji nisu oklevali kada su stajali sa nama u našem ratu. Tako da nismo oklevali, i nećemo oklevati, da budemo uz njih u njihovom ratu - rekla je ona.

BONUS VIDEO: Ruski vojnici izvode borbene vežbe na poligonima blizu linije fronta

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (1)

KAKVA ČISTKA... Novak Đoković se odlučio na drastičan potez!