RUSKI SU-35 "MALTRETIRALI" I FRANCUSKE RAFALE: Dan posle objavljivanja „opasnog susreta“ sa dronom MQ-9 Reaper

P. Z. S. /eurasiantimes.com

07. 07. 2023. u 18:17

NAKON otkrića američke vojske da su njene dronove MQ-9 Reaper maltretirali ruski lovci Su-35 iznad Sirije, francuska vojska je sada objavila da su njihovi Rafali takođe imali nebezbedan susret sa ruskim Su-35 duž iračko-sirijske granice.

РУСКИ СУ-35 МАЛТРЕТИРАЛИ И ФРАНЦУСКЕ РАФАЛЕ: Дан после објављивања „опасног сусрета“ са дроном МQ-9 Reaper

Foto: Shutterstock/Ilustracija



Uprava za operacije francuskog Ministarstva odbrane je 6. jula objavila na Tviteru da su dva Rafala angažovana u misiji zaštite duž iračko-sirijske granice naišla na neprofesionalnu interakciju sa Su-35.

Kao odgovor, francuski piloti su manevrisali da ublaže rizik od nesreće pre nego što su nastavili sa svojim patrolnim aktivnostima.

-Dva Rafala, u misiji zaštite na iračko-sirijskoj granici, 06/07, reagovala su na neprofesionalnu interakciju od strane Su-35. Piloti su manevrisali da kontrolišu rizik od nesreće pre nego što su nastavili sa patroliranjem, navodi se u tvitu.

Ponovo postavljajući tvit, zvanični Tviter nalog Centralnog vazduhoplovstva SAD (AFCENT) izrazio je zabrinutost zbog ponovljenih slučajeva da ruski borbeni avioni lete na „nebezbedan i neprofesionalan“ način prema francuskim i američkim avionima iznad Sirije.

AFCENT je ponovio svoju nepokolebljivu podršku ispravnom vođenju bezbednosnih misija svojih francuskih saveznika u regionu.

U međuvremenu, da bi pojačale svoju izjavu, francuske vlasti su takođe pružile dokaze predstavljanjem slike ruskog borbenog aviona koji je učestvovao u događaju, verovatno uzetu iz Damocles ili Talios osmatračnice, ilustrujući njegovu blizinu Rafalima.

Francuski borbeni avioni Rafal mobilisani su u regionu kako bi izvršili vazdušne napade na ciljeve ISIS-a i ponudili direktnu vazdušnu podršku kopnenim snagama u okviru operacije Chammal, što je doprinos Francuske multinacionalnoj operaciji Inherent Resolve koja ima za cilj suprotstavljanje pretnji koju predstavlja ISIS.

Foto printskrin tviter USAF

Učešće Francuske u ovoj misiji počelo je u septembru 2014. na zahtev iračkih vlasti.

Susret francuskog Rafala i ruskog Su-35 dogodio se za manje od dvadeset četiri sata nakon što su SAD objavile snimak na kojem se vidi kako tri ruska aviona Su-35 „maltretiraju“ tri američke bespilotna letelica MQ-9 Reaper koja su bila uključena u operaciju protiv ISIS-a u Siriji.

Ponašanje ruskih pilota nad Sirijom ima sličnosti sa incidentom koji se dogodio u martu iznad Crnog mora, što je rezultiralo gubitkom američkog drona MQ-9 Reaper.

Uprkos uspostavljanju formalnih dogovora o dekonflikciji između američkih i ruskih vojska u Siriji 2019. godine, ruska strana se suočavala sa ponovljenim optužbama za kršenje uslova ovih sporazuma.

Međutim, poslednjih nedelja došlo je do značajnog porasta incidenata u kojima su učestvovale ruske snage, kako je izvestila američka Centralna komanda (US CENTCOM), odgovorna za nadgledanje operacije Inherent Resolve na Bliskom istoku i Centralnoj Aziji.

Prethodno je američka vojska takođe otkrila da je bilo dokumentovanih slučajeva gde su „naoružani ruski borbeni avioni“ leteli direktno iznad koalicionih snaga predvođenih SAD u Siriji. Ovi incidenti su se desili ukupno 26 puta u periodu od 1. marta do 19. aprila.

STAV RUSIJE O SUSRETU SA AMERIČKIM DRONOVIMA

Dok su američke snage optužile ruske letelice da lete neprofesionalno, ruski vojni zvaničnici su se suprotstavili navodeći da bespilotne letelice koje pripadaju međunarodnoj koaliciji predvođenoj SAD u Siriji stalno krše protokole za sprečavanje sukoba.

Zamenik šefa ruskog centra za pomirenje izjavio je da elektronski sistemi za navođenje vatre američkih bespilotnih letelica (UAV) koje deluju u Siriji emituju signale posebno usmerene na ruske ratne avione, preneo je Tass.

Tvrdi se da ovi signali automatski aktiviraju komplete za odbrambenu pomoć (DAS) instalirane na ruskim avionima.

Kontraadmiral Oleg Gurinov, zamenik šefa ruskog Centra za pomirenje suprotstavljenih strana u Siriji, rekao je: „Posebno su zabrinjavajući izveštaji dobijeni od pilota ruskih Vazdušno-kosmičkih snaga, koji su registrovali slučajeve američkih bespilotnih letelica koristeći svoje elektronske sisteme za navođenje vatre na ruskim ratnim avionima, automatski aktivirajući njihove odbrambene pomoćne apartmane."

On je dalje naveo: „Posebnu zabrinutost izazivaju dokazi o uticaju ciljanih sistema američkih dronova koji aktiviraju odbrambene sisteme ruskih aviona, koje su ruski piloti snimili tokom vežbi.

U saopštenju se naglašavaju tekuće tenzije i optužbe između dve strane u vezi sa akcijama i namerama njihovih regionalnih vojnih snaga.

Prema Gurinovu, kontinuirano se nadgledaju kontinuirano kršenje protokola za dekonflikaciju od strane dronova koji pripadaju međunarodnoj koaliciji predvođenoj SAD u Siriji.

On je dodao da je u protekla 24 sata registrovano devet ovakvih prekršaja, konkretno u oblasti severne Sirije, koja je zatvorena za sav vazdušni saobraćaj zbog zajedničke vojne vežbe Rusije i Sirije.

Zajedničke vežbe ruskih i sirijskih vazdušnih snaga počele su 6. jula i trebalo bi da se nastave do sredine jula, saopštilo je rusko ministarstvo odbrane.

Kako prenose ruski mediji, vežbe demonstriraju vojnu saradnju i koordinaciju između dva naroda.

BONUS VIDEO - HELIKOPTER Ka-52: Priprema posade za izvođenje dejstava u oblasti Krasnog Limana

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

UČINIĆEMO SVE DA SE KAO ZEMLJA UZDIGNEMO POSLE OVOG UŽASA Vučić položio cveće u školi Vladislav Ribnikar (FOTO)