KINESKA ODMAZDA ZA AMERIČKE SANKCIJE: Kontrola galijuma direktno pogađa proizvodnju AESA radara za lovce F-35/F-18/F-16

P. Z. S. / bulgarianmilitary.com

06. 07. 2023. u 20:00

POSLEDNjI korak Kine da uvede kontrolu izvoza galijuma mogao bi potencijalno da uzdrma američku odbrambenu industriju.

КИНЕСКА ОДМАЗДА ЗА АМЕРИЧКЕ САНКЦИЈЕ: Контрола галијума директно погађа производњу АЕСА радара за ловце Ф-35/Ф-18/Ф-16

Foto: Profimedia/Ilustracija


To je zato što je galijum, materijal u kome Kina drži krunu kao najveći svetski proizvođač i dobavljač, kritična komponenta u naprednim radarskim sistemima. Ovi sistemi su sastavni deo ratnih aviona, ratnih brodova i kopnenih instalacija, kako su stručnjaci istakli ovog utorka.

Od 1. avgusta izvoz galijuma i germanijuma, zajedno sa nekoliko hemijskih jedinjenja koja uključuju ova dva materijala, biće pod strogom kontrolom Kine. Ova odluka je preneta putem obaveštenja kineskog Ministarstva trgovine i Opšte uprave carina u ponedeljak.

Najava je jasno stavila do znanja - bilo koji predmet sa specifičnim osobinama neće napustiti zemlju bez zvaničnog pečata odobrenja. U cilju jačanja nacionalne bezbednosti i interesa, ovaj potez je podjednako strateški koliko i taktički, navodi se u objavljenom saopštenju.

Za one koji nisu upoznati, galijum i germanijum su ključni igrači u industriji poluprovodnika i drugih elektronskih komponenti, primetili su posmatrači. Kineski vojni stručnjaci veruju da bi ove kontrole izvoza, posebno galijuma, mogle da zadaju značajan udarac američkoj odbrambenoj industriji. Ovo dolazi u trenutku kada SAD nastoje da obuzdaju kineski vojni rast.

Radari aktivnog elektronskog skenirajućeg niza (AESA), koji se u velikoj meri koriste u savremenim ratnim avionima, ratnim brodovima i zemaljskim instalacijama, u velikoj meri zavise od osnovnih materijala galijum arsenida [GaAs] i galijum nitrida [GaN]. Ovi elementi su stručni domen Fu Qianshao, renomiranog kineskog specijaliste za vojnu avijaciju, kako je nedavno objavio Global Tajms.

Posebno, američki odbrambeni giganti kao što su Raytheon i Northrop Grumman su na ivici lansiranja novih AESA radarskih sistema koji se prvenstveno oslanjaju na GaN. Ovi sistemi obećavaju superiorne performanse u poređenju sa svojim prethodnicima zasnovanim na GaAs. Ova napredna tehnologija se već integriše u radare za mornarički borbeni avion F/A-18E/F sa nosača aviona i F-35 stelt borbeni avion.

Zanimljivo je da su i GaN i GaAs trenutno podvrgnuti kontroli izvoza u Kini. S obzirom da Kina ima oko 85% svetskih rezervi galijuma, zapadne zemlje, uključujući SAD, suočavaju se sa značajnim troškovima ako žele da zaobiđu korišćenje kineskih materijala. Ovo zapažanje je napravio sam Fu.

Analitičari su primetili da SAD rutinski raspoređuju svoje ratne avione i ratne brodove u blizini kineskih teritorijalnih voda za izviđanje, provokativne tranzite, vežbe i vežbe odvraćanja. Ovo, zajedno sa kontinuiranom prodajom oružja Tajvanu, smatra se jasnim pokušajem da se uguši razvoj Kine i naruši njena nacionalna bezbednost i interesi.

BONUS VIDEO - HELIKOPTER Ka-52: Priprema posade za izvođenje dejstava u oblasti Krasnog Limana

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

NJEGOVA SMRT SLOMILA GLUMCA: U suzama svaki dan, plače od maja - pokazao kako na mobilnom čuva njegovu sliku (VIDEO)