KIJEV BI NUKLEARNE REAKTORE: Bugarska opozicija se protivi prodaji ruskih reaktora iz NE Belene

Tanjug

05. 07. 2023. u 18:07

POSLANICI bugarskih opozicionih partija Preporod i Socijalističke partije protive se održavanju hitnog sastanka parlamentarnog odbora za energetiku kako bi se razgovaralo o prodaji reaktora ruske proizvodnje iz nuklearne elektrane Belene Ukrajini.

КИЈЕВ БИ НУКЛЕАРНЕ РЕАКТОРЕ: Бугарска опозиција се противи продаји руских реактора из НЕ Белене

Pogoni na atome ne zagađuju životnu sredinu / Foto EPA

-Prodajete ruske reaktore Ukrajini. Da li se rugate ovim ljudima. Hoćete da ukrajinski predsednik dođe danas ovde i vidi kako se bezobrazno bugarski parlament, bugarska država ponašaju prema stradalnom narodu Ukrajine, a onda očekujete da tamo odu ruski inženjeri. Instalirajte ih i pustite ih u rad. Urazumite se ljudi, rekao je poslanik socijalista Georgi Svilenski, prenosi TASS.

-Koja je hitnost sazivanja ovog odbora, s obzirom na to da je nacrt sporazuma predstavljen juče. Za sada nema nijednog mišljenja o njemu. Podsećam da Bugarska nema energetsku strategiju od 2020. godine, rekla je predstavnica Preporoda Iskra Mihajlova.

Prethodno su predstavnici vladajuće koalicije predložili da se Ukrajini proda ruska oprema iz nezavršene NE Belene: dva reaktora, četiri generatora pare i četiri cirkulacione pumpe.

Ova oprema nije mogla da se iskoristi za završetak projekta izgradnje NE Belene, jer Bugarska uskraćuje pristup ruskim specijalistima zbog zapadnih sankcija.

Bugarska vladajuća većina namerava da dobijena sredstva iskoristi za finansiranje američkog Vestinghausa za izgradnju novih reaktora u operativnoj NE Kozloduj.

Bugarski mediji su u utorak objavili da ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski planira da sutra poseti Sofiju, što bugarske vlasti nisu ni potvrdile ni demantovale, podseća ruska agencija.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

LEGENDA KOŠARKE ŠOKIRALA EVROPU: Evo snimka na kome krade parfeme u Beogradu (VIDEO)