NAJTOPLIJI DAN NA PLANETI: Globalna temperatura bila na rekordno visokom nivou 3. jula

Tanjug

04. 07. 2023. u 23:11

PROSEČNA temperatura u svetu izmerena u ponedeljak 3. jula bila je rekordno visoka, preneo je danas Blumberg.

НАЈТОПЛИЈИ ДАН НА ПЛАНЕТИ: Глобална температура била на рекордно високом нивоу 3. јула

Novosti

Prosečna svetska temperatura bila je 17 stepeni Celzijusa, što predstavlja povećanje od prethodnog rekorda od 16,9 stepeni postignutog u avgustu 2016, prema podacima britanskog Nacionalnog centra za predviđanje uslova u životnoj sredini.

-Ovo nije prekretnica koju treba da slavimo, to je smrtna presuda za ljude i ekosisteme. Ovo je zabrinjavajuće jer to neće još dugo biti najtopliji dan, rekla je viša predavačica na Institutu za klimatske promene i životnu sredinu u Grantamu, Friderike Oto, i dodala da će vremenski fenomen "El Ninjo" ove godine doprineti obaranju više toplotnih rekorda.

Vrućina ovog leta već je ugrozila milione ljudi širom sveta, pa tako Kina prolazi kroz poslednji talas vrućine manje od dve nedelje nakon što su temperature oborile rekorde u Pekingu, navodi Blumberg.

Pored toga, ekstremna vrućina u Indiji prošlog meseca povezana je sa smrtnim slučajevima u nekim od njenih najsiromašnijih regiona, velike vrućine su u Teksasu i Severnom Meksiku, dok je u Velikoj Britaniji prošli mesec proglašen za najtopliji jun u istoriji.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (1)

LEGENDA KOŠARKE ŠOKIRALA EVROPU: Evo snimka na kome krade parfeme u Beogradu (VIDEO)