"KO JE ODGOVORAN ZA BANKROT, GDE IDE NOVAC": Žestoka Orbanova poruka Briselu (VIDEO)

Novosti online

29. 06. 2023. u 18:13

MAĐARSKI premijer Viktor Orban namerava da na samitu EU pokrene pitanje kuda ide novac iz zajedničkog budžeta 27 zemalja zajednice i ko je odgovoran za navodni bankrot asocijacije.

КО ЈЕ ОДГОВОРАН ЗА БАНКРОТ, ГДЕ ИДЕ НОВАЦ: Жестока Орбанова порука Бриселу (ВИДЕО)

Foto: Fejsbuk/Orbán Viktor

S tim u vezi, šef mađarske vlade je u četvrtak izrazio neslaganje sa najnovijim predlozima Evropske komisije, koji, prema njegovom mišljenju, pogoršavaju finansijske probleme EU, ali istovremeno omogućavaju da se briselska birokratija obogati.

- Jedino pitanje koje sve brine: gde je nestao novac – pitao je Orban govoreći o dvodnevnom sastanku lidera EU koji je počeo u Briselu.

- Evropska komisija je iznela predloge za izmenu budžeta, pozivajući zemlje članice da u njega ulože milijarde evra više. Pitanje je kako je moglo da dođe do takve situacije, kako su mogli da dovedu Evropsku uniju na ivicu bankrota - rekao je premijer Mađarske u video poruci na Fejsbuku.

On je napomenuo da Evropska komisija predlaže da se u budžet uloži dodatnih 50 milijardi evra, ali ne može da iznese na šta su potrošeni prethodni krediti, na koje kamate plaćaju sve zemlje EU.

- To su krediti od kojih Poljska i Mađarska još nisu dobile ni centa - dodao je Orban i podsetio da EU, pod raznim izgovorima, zadržava sredstva iz svojih fondova zbog Varšave i Budimpešte.

Šef vlade pogrešnom smatra i novu migracionu politiku Brisela koja predviđa izdvajanje dodatnih sredstava za preseljenje izbeglica i ekonomskih migranata, a ne za zaštitu spoljnih granica EU. Pored toga, tvrdi Orban, "traže milijarde evra za podizanje plata briselskih birokrata".

- Stav Mađarske je jasan: samo želimo da znamo kako su potrošili novac koji smo im do sada dali. A onda hoćemo odgovor na pitanje ko je odgovoran za bankrot Evropske unije - zaključio je premijer.

BONUS VIDEO: KAĆUŠA NA ULICAMA PARIZA - Pogledajte ulični performans mladih tokom antirežimskih protesta

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (3)

PALA ODLUKA! Evo koga je Novak Đoković odabrao za trenera, masters u Rimu sve otkrio (VIDEO)