"MORAMO POMAGATI I POSLE RATA" Borelj: Evropski mirovni fond možda bi trebao da postane "Fond za odbranu Ukrajine"

Novosti onlajn

29. 06. 2023. u 14:57

EVROPSKA unija razmatra da pretvori Evropski mirovni fond u Fond za odbranu Ukrajine, izjavio je šef evropske diplomatije Žozep Borelj po dolasku na dvodnevni samit EU koji danas počinje u Briselu.

МОРАМО ПОМАГАТИ И ПОСЛЕ РАТА Борељ: Европски мировни фонд можда би требао да постане Фонд за одбрану Украјине

Foto AP

- Moramo pomagati Ukrajini i tokom rata i posle rata. Evropski mirovni fond možda bi trebao da postane Fond za odbranu Ukrajine. Ukrajina treba da nastavi da se bori. Modernizacija ukrajinske vojske mora se nastaviti - rekao je Borelj, istakavši da zemlje EU nameravaju da udvostruče pomoć Ukrajini.

Komentarišući izjavu Borelja, portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova konstatovala je da je Evropski mirovni fond „odavno postao Evropski fond rata“.

Ministri spoljnih poslova zemalja EU 27. juna su se dogovorili da povećaju budžet Evropskog mirovnog fonda, iz koga Brisel izdvaja novac za isporuke oružja Kijevu, za 3,5 milijarde evra. Međutim, oni nisu uspeli da odobre sledeću, osmu tranšu vojne pomoći Kijevu u iznosu od 500 miliona evra pošto je blokirala Mađarska.

Od februara 2022. godine zemlje EU su prebacile iz Evropskog mirovnog fonda 3,5 milijarde evra za isporuku oružja Ukrajini u okviru sedam tranši.

(Sputnjik)

BONUS VIDEO:

ZAJEDNIČKE PATROLE: Ruska i kineska avijacija osam sati iznad azijsko-pacifičkog regiona

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dve zvezde – jedno spektakularno veče!  Da zagreje i preokrene budućnost

Dve zvezde – jedno spektakularno veče! Da zagreje i preokrene budućnost

Reflektori srpske prestonice sinoć su bili upereni u dve zvezde - legendarnog Zdravka Čolića i zaista jedinstvenu, potpuno novu zvezdu među uređajima za zagrevanje duvana - Ploom! U prepunoj hali 5 Beogradskog sajma, pred više od 1.500 ljudi i uz dobro poznate hitove kao što su "Ti si mi u krvi", "Čija je ono zvezda“ i "Tebe čuvam za kraj", JTI, prva i jedna od najvećih japanskih investicija i cigaretna kopanija broj jedan u Srbiji, lansirala je Ploom X Advanced - najsavremeniji uređaj za zagrevanje duvana sa inovativnom i jedinstvenom HeatFlow tehnologijom usavršenom u Japanu.

10. 05. 2024. u 16:45

Komentari (5)

OVO NIJE LETOVALIŠTE NEGO RAJ NA ZEMLJI! Odlično je za porodicu, a za decu je smeštaj gratis