POGLEDAJTE - NOVI AMERIČKI TENK M10 BUKER: Pešadija i padobranci su oduševljeni novom platformom (VIDEO)

P. Z. S. / bulgarianmilitary.com

18. 06. 2023. u 19:30

PO prvi put posle mnogo godina, američka vojska će imati laki tenk. Ovo je laki tenk General Dynamics Land Systems koji je pobedio na takmičenju prošle godine – M10 Buker (Booker).

ПОГЛЕДАЈТЕ - НОВИ АМЕРИЧКИ ТЕНК М10 БУКЕР: Пешадија и падобранци су одушевљени новом платформом (ВИДЕО)

Foto tviter/US Army


Očekuje se da će američka vojska za početak naručiti 96 jedinica. Prvi od njih moraće da bude isporučen već ove godine u oktobru. Ovih 96 tenkova M10 Buker koštaće američke poreske obveznike 1,14 milijardi dolara.

M10 Buker je laki tenk težak između 27 i 50 tona u zavisnosti od tri konfiguracije šasije. Takođe, u zavisnosti od konfiguracije, tenk može biti naoružan jednim od tri tipa topova: 120mm XM360, 105mm M35 ili 50mm XM913.

Za blisku borbu, tenk ima sekundarno naoružanje – jedan teški mitraljez M2HB kalibra 0,50 (12,7 mm) i/ili jedan mitraljez M240B kalibra 7,62 mm (0,308 inča). Prema izvorima u SAD, Vašington će naručiti srednju verziju tenka, koju je zapravo odobrio Pentagon, odnosno top od 105 mm i težinu tenka od 38 tona.

M10 Buker je dobio ime po dva američka vojnika poginula u dva rata u kojima je učestvovala američka vojska. To su redov Robert Buker, koji je ubijen tokom Drugog svetskog rata i posthumno dobio Medalju časti, i narednik Stiven Buker, koji je poginuo tokom rata u Iraku 2003. godine i posthumno je odlikovan Krstom za zasluge.

Prema lokalnim analitičarima, M10 Buker je deo nove strategije ratovanja američke vojske. Tenk bi trebalo da bude savršeno prilagođen za lake manevre protiv jakih protivnika. Jedna od glavnih namena M10 Bukera biće da obezbedi kopnenim snagama vatrenu moć tokom ofanzive.

Top od 105 mm na M10 Buker garantovaće precizno gađanje na velikim udaljenostima, kako ističu u SAD. Očekuje se da će tenk povećati preživljavanje pešadije, kao i da bude odlično sredstvo za identifikaciju sistema pretnji neprijatelja. M10 Buker će omogućiti američkim pešadijskim brigadama da primenjuju konstantu vatru, kao i da napadaju neprijateljska utvrđenja.

M10 Buker je kopnena platforma koju su dobro prihvatili i vojnici američke vojske i agencije koje prate potrošnju i napredak programa, kao što je GAO. Govoreći o programima, M10 Buker je deo američkog programa m obilnih platformi sa vatrenom zaštitom. To je jedan od retkih programa u SAD koji se među ostalim odbrambenim programima naziva „svetla tačka“.

Treba napomenuti da program ne bi trebalo da bude opterećen visokom produkcijom. Da bi bili ispod 1,14 milijardi dolara, tenkovi će morati da se proizvode smanjenim tempom. Na primer, za godinu dana program bi trebalo da proizvede po 26 tenkova. Međutim, pre toga će morati da se sprovede jedan test, podseća Pentagon.

Na primer, neke detalje je potrebno izgladiti. Top od 105 mm je jedan od njih, jer se ispostavilo da se nakon pucanja primećuju visoki nivoi toksičnih isparenja. Prema izvorima iz Pentagona, ovo pitanje je sada definitivno rešeno, kao i drugo pitanje protoka vazduha.

Postavilo se pitanje da li će količina municije 105 mm isporučena Ukrajini na bilo koji način uticati na ovaj program. Pentagon je kategorički potvrdio da količine koje se šalju Ukrajini ni na koji način ne utiču na borbenu sposobnost i dostupnost municije programa.

BONUS VIDEO - OBUKA NA "TERMINATORIMA": Vežba mobilisanih rezervista i dobrovoljaca u Donjecku

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (4)

KAKO DA ZAČINITE BRAK? Radmila je bračni terapeut i ove savete treba da poslušate (VIDEO)