BRITANCI MENJAJU VOJNE ČINOVE ZBOG "MASKULINOG JEZIKA"? Razmatra se predlog - "Još jedna besmislica o kulturološkom ratu"

Novosti online

17. 06. 2023. u 17:22

ORUŽANE snage Velike Britanije razmatraju predlog da uklone rodno specifične termine poput strelac ("rifleman") ili gardista ("guardsman") iz naziva različitih činova i da ih zamene "manje maskulinim", prema merama koje razmatra načelnik britanske vojske Patrik Sanders.

БРИТАНЦИ МЕЊАЈУ ВОЈНЕ ЧИНОВЕ ЗБОГ МАСКУЛИНОГ ЈЕЗИКА? Разматра се предлог - Још једна бесмислица о културолошком рату

Foto: Jutjub/MilitaryCorner/BackStageProd

Potencijalna promena dolazi usred preispitivanja "termina i terminologije" i navodno je dospela u razmatranje nakon što su neke žene vojnike rekle Sandersu da se osećaju isključenim frazeologijom kojom dominiraju muški termini u vojsci.

- Vojska je ponosna na svoje nasleđe i tradiciju, koji su doprineli da ona postane efikasna borbena snaga tokom njene duge istorije - rekao je portparol vojske u komentarima koje je u petak objavio Tajms.

- Naši ljudi daju britanskoj vojsci jedinstvenu prednost i svakog vojnika jednako cenimo.

Promena, ako stupi na snagu, takođe bi se odnosila na britansku mornaricu, čime bi potencijalno bili ukinuti termini kao što su "midšipmen" i "mornar" ("seaman"). Ostaje nejasno šta bi, ako ih ima, bile predložene zamene za sadašnje titule.

Uprkos tome što je predlog potekao iz redova žena vojnika, čini se da nisu svi jednoglasni u tim zahtevima. Jedna pripadnica oružanih snaga, kaplar, rekla je ove nedelje, prema Dejli mejlu, da je zaslužila svoju titulu:

- Da se nisi usudio da uzmeš moj čin "strelca", ponosna sam na to.

Drugi vojnik, koji je želeo da ostane anoniman, rekao je Tajmsu da ga ne zanima kako žene vojnici žele ili ne žele da budu oslovljene, opisujući to pitanje kao "besmislicu o kulturološkom ratu".

BONUS VIDEO: ZAJEDNIČKE PATROLE - Ruska i kineska avijacija osam sati iznad azijsko-pacifičkog regiona

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

NJEGOVA SMRT SLOMILA GLUMCA: U suzama svaki dan, plače od maja - pokazao kako na mobilnom čuva njegovu sliku (VIDEO)