RAT U UKRAJINI: VSU napredovao kod Vremjevske izbočine, u toku ruski napadi; Uništena još jedna oklopna kolona VSU (FOTO/VIDEO)

Novosti onlajn

11. 06. 2023. u 07:41 >> 03:23

RAT u Ukrajini ušao je u 473. dan.

РАТ У УКРАЈИНИ: ВСУ напредовао код Времјевске избочине, у току руски напади; Уништена још једна оклопна колона ВСУ (ФОТО/ВИДЕО)

Foto Tanjug/AP

POGLEDAJTE - Uništena kolona leoparda pod Orehovim

Još jedna uništena kolona Oružanih snaga Ukrajine na Orehovskom pravcu.

Uništena i napuštena oklopna vozila Oružanih snaga Ukrajine na fotografijama: MBT Leopard 2A6 - 2 komada; BMP M2 Bredli - 1 komad; MRAP International MaxxPro - 2 komada; BMR Leopard 2R HMBV (za čišćenje mina) - 3 komada; BREM Bergepanzer 3 Büffel - 1 komad;

Vremjevska izbočina: Ruske snage su se povukle iz par sela na nove položaje, VSU poomenio taktiku (MAPA)


Ratna magla na ivici Vremjevskog se razvedrila: Oružane snage RF su zauzele odbrambene položaje duž severne periferije Makarovke i Urožajnoje. Borbe se nastavljaju.

Storoževoe je pod kontrolom ukrajinskih formacija. Na mreži se pojavio snimak zarobljavanja ruskih vojnika, verovatno iz formacija 5. armije.

Foto Tanjug

Levadnoe i Novodarovka su u najboljem slučaju u sivoj zoni. Indirektno, o ovoj činjenici svedoči uklanjanje minskih polja 110 obr TRO u Novopoljskom rejonu, postavljanje puteva i uspostavljanje snabdevanja.

Ilustracija telegram rybar

Ukrajinske formacije napreduju u talasima. Taktika se obično svodi na bacanje jurišnih jedinica u šumski pojas na oklopnim vozilima: pešadijska ofanziva u sastavu odreda i vodova sa artiljerijskom podrškom, a oklopna vozila prate pešadiju.


Ukrajinske formacije optužuju rusku stranu da je digla u vazduh branu preko reke Mokri Jali: najverovatnije je duvanje izvršeno da bi se usporilo napredovanje neprijatelja.

Guljajpoljski odsek

Uprkos izjavama koje su se pojavile na Internetu, do večeri u blizini Guljajpolja nije primećena nikakva neprijateljska aktivnost. Usled padavina kolovozi su bili natopljeni, obostrano nije bilo ofanzive.

Ilustracija telegram rybar

Još pre 9 sati, neprijatelj je pokušao da napreduje na položaje ruskih trupa, ali je izgubivši dva tenka, dva borbena vozila pešadije i IMR bio primoran da se povuče.

Ukrajinski zvaničnik tvrdi: Ruska vojska raznela malu branu u Donjeckoj oblasti

Portparol ukrajinske vojnog sektora "Tavrija" Valerij Šeršen rekao je danas da je ruska vojska raznela malu branu na reci Mokri Jali u Donjeckoj oblasti, nakon čega je došlo do poplave na obe strane obale.

Šeršen je za "Ukrajinsku pravdu" rekao da je to urađeno sa ciljem da se "uspori ukrajinska kontraofanziva".

Foto: AP Photo

On je dodao da taj potez neće uticati na tekuću ukrajinsku ofanzivu u tom delu Ukrajine.

-Prvo, okupator je razneo rezervoar Karlov, potom branu Kahovka, a onda su digli u vazduh ostale hidraulične strukture u okupiranom delu oblasti Zaporožje. Oni očekuju proboj naše vojske, stoga, kako bi usporili naše napredovanje, koriste ovu taktiku, rekao je Šeršen, preneo je "Kijev independent".

Ruske jedinice u kontranapadu u Zaporožju i Donjecku: VSU brani zauzete pozicije

Prodor VSU na spoju Zaporoškog i fronta DNR se proširio: ruske jedinice pokrivaju izgubljene položaje i vrše kontranapad.

Foto Tanjug/AP


Razvija se teška situacija u pravcu južnog Donjecka, VSU je posle upotrebe velikih snaga i bočnih napada zauzeo 3 mala sela na ivici Vremevskog.

Pod pretnjom opkoljavanja posle napada u pozadinu kod Levadnoga i Urožajnoga, rusi su napustili Neskučnoje, Blagodatnoje i Storoževoje, javljaju sa lica mesta.

Foto ilustracija telegram rvvoenkory



U današnjem izveštaju Ministarstva odbrane direktno se potvrđuje napredovanje neprijatelja na ivicu Vremevskog, kaže se da je avijacija pogodila koncetracije ljudstva i tehnike 1. predsedničke brigade Ukrajine, 110. brigade TO, 72. mehanizovane i 1. tenkovske brigade Oružanih snaga Ukrajine u oblastima naselja Novodonjecko, Neskučnoke, Storoževoke i na državnoj farmi „Oktobar“ DNR (samo 3 sela gde je došlo do prodora Oružanih snaga Ukrajine).


Ranije je saopšteno da su ruske jedinice prinuđene da napuste Neskučnoje i Blagodatnoje, a sada i Storoževo, povlačeći se na položaje na kojima im ne preti opkoljenje.
Danas teški MLRS već pogađaju položaje VSU.

Ukrajinski vojni propagandisti ovako opisuju situaciju:

-Oružane snage Ukrajine su se ukopale južno od sela Neskučnoe. Deo sela Storoževoe je prešao u sivu zonu.

Ruske trupe su pokrenule seriju kontranapada u pravcu sela Neskučnoje i sela Blagodatnoje.

Vazdušno-kosmičke snage i artiljerija Rusije nastavljaju sa udarima po mestima gomilanja neprijateljskih snaga na vrhovima u napuštenim tačkama i po celom području.

Borbe se nastavljaju.

Maljar: VSU zauzela Blagodatnoje i Makarovka

Ministarstvo odbrane Ukrajine izvestilo je o deokupaciji Blagodatnog i Makarovke u Donjeckoj oblasti, kao i o uspesima Oružanih snaga Ukrajine u pravcu Bahmuta.

Zamenica ministra odbrane Ukrajine Ana Maljar je na svom Telegram kanalu, govoreći o pravcima u kojima se izvodi ofanziva, napomenula da ukrajinske trupe nastavljaju jurišne operacije u Bahmutskoj oblasti.

Foto AP

Postoji uspeh u oblasti Berhovski rezervoara. Pomerili smo se za 250 metara, rekla je ona.

Pored toga, rekao je Malar, na jugu „postoji napredovanje u dva pravca od 300 do 1500 metara“.

-Naselja Blagodatnoje i Makarovka su deokupirana, rekla je portparolka ministarstva.

 

 

Poplave u Hersonskoj oblasti

Više od milion hektara poljoprivrednog zemljišta izgubljeno je za Ukrajinu u narednih 3-5 godina zbog uništenja Kahovske hidroelektrane, izjavio je zamenik ministra agrarne politike i ishrane Ukrajine Vitalij Golovnja.

Foto Tanjug/AP

-Od onoga što smo prognozirali, uzgajali smo oko 1,2 miliona tona žitarica i industrijskih kultura godišnje, oko 500 hiljada tona povrća, do 250 hiljada tona jagodičastog voća. Godišnje ćemo gubiti oko dva miliona tona poljoprivrednih proizvoda. U monetarnom smislu, to je milijardu i po dolara godišnje, objasnio je on.

Nova Kahovka ponovo na suvom

Voda se u potpunosti povukla sa ulica Nove Kahovke, koja je poplavljena nakon što su ukrajinske snage uništile Kahovsku hidroelektranu, navodi se na Telegramu gradske uprave.

Foto Tanjug/AP

U saopštenju se dodaje i da se u Korsunki, gde je poplava bila najveća, skoro sva voda povukla iz sela.

 

ZAPADNI MEDIJI O TOKU KONTRAOFANZIVE VSU


Forbes: "Dugoočekivani kontranapad Ukrajine u 2023. godini traje samo šest dana. Neuspeh 33. i 47. brigade pod Malom Tokmačkoj može biti prvi glavni poraz Kijeva tokom kontranapada, ali definitivno neće biti poslednji. U svakom slučaju, taktički gubici ne vode uvek do strateškog poraza."

Politico: "Uspešan ukrajinski kontranapad postao bi za Bajdena još jedna pobeda u inostranstvu, kojom može da se hvali. Ali administracija još nije odgovorila na pitanja na kojima su Evropljani i Ukrajinci insistirali: hoće li SAD pružaju jasnu garanciju bezbednosti Kijevu, da li će tamo dostaviti F-16 lovce i da li će Ukrajini biti dat konkretan put ulsaka u NATO?”

Foto Tanjug/AP

Bloomberg: "Prema jednom visokom evropskom zvaničniku, ostaje nejasno da li su ukrajinske operacije koje su započele glavni udarac ili je to pokušaj pronalaska slabosti u odbrani Rusije. Ove nedelje, ukrajinske snage postigle su neki napredak na jugu, ali gubitak opreme oružanih snaga Ukrajine bio je veoma značajan, izjavio je zvaničnik koji je hteo da ostane anoniman. Očekuje se da će Kijev pokušati da preseče zonu koju kontroliše Rusija i podeli je u dva dela, da preseče vitalne linije snabdevanja ruske vojske na Krimu."

Business Insider: "Izgleda da su ruske trupe postavile pristupne rute uz artiljerijsku podršku, a čim su se Ukrajinci zaglavili u minskom polju, otvorili su vatru svom snagom. Naravno, ovo je samo jedna od najvećih ofanziva u sukobu. Iscrpljivanje u ukrajinskim redovima je normalan fenomen. Međutim, prvih dana kontranapada pokazuju da se ruska vojska dobro pripremila za napad."

The Telegraph: „Ukrajinci ispituju odbranu neprijatelja, i ako nađu slabu tačku, možemo očekivati da će ona biti snažno i brzo udarena. Prošle godine, ukrajinska vojska je pokazala taktičku fleksibilnost. To je zato što su usvojili komandnu strukturu zapadnog stila u kojoj komandanti nižeg nivoa mogu da preuzmu inicijativu i iskoriste dostupne mogućnosti. Odlučujući korak ne može da preduzme ukrajinski generalštab, već neki mlađi oklopni oficir koji vidi priliku da udari i iskoristi je, a komandant sledećeg nivoa će konsolidovati ovaj uspeh.

CNBC: "Tokom ankete koju je sprovelo Evropsko veće o međunarodnim odnosima u različitim zemljama, skoro dve-trećine ispitanika reklo je da sada razmatraju Rusiju neprijatelja ili takmičar. U poređenju sa 2021. godine, indikatori su se udvostručili."

@sashakots

 

MO Rusije: Uništeni leopardi, britanski Stormeri i Su-25 VSU


Glavno sa brifinga Ministarstva odbrane Ruske Federacije:

U poslednja 24 časa gubici Oružanih snaga Ukrajine u zaporoškom pravcu iznosili su više od 50 ukrajinskih vojnika, 11 tenkova, uključujući tri "leoparda", 16 oklopnih vozila, britanski sistem protivvazdušne odbrane Stormer i M777 artiljerijski sistem američke proizvodnje.

Foto Tanjug/AP

U pravcu Donjecka likvidirano je oko 310 ukrajinskih vojnika, uništena su dva tenka, dva borbena vozila, dve haubice Msta-B, haubica D-30, kao i dva skladišta oružja.

U pravcu Kupjanska likvidirano je oko 30 ukrajinskih vojnika, uništeni samohodni topovi „Krab“, poljske proizvodnje i M109 „Paladin“ američke proizvodnje, kao i haubica D-20.

Na pravcu Krasnog Limana likvidirano je više od 50 ukrajinskih vojnika, uništena dva tenka, borbena vozila, samohodne topove Gvozdika, dve haubice D-30 i jedan D-20.

U pravcu Hersona likvidirano je više od 30 ukrajinskih vojnika, uništen PVO sistem Osa-AKM, samohodni top Gvozdika i haubica Msta-B.

Snage protivvazdušne odbrane oborile su avion Su-25, pet raketa Hajmars, antiradarsku raketu HARM i osam bespilotnih letelica.

 

 

Dejstvoala ruska PVO

PVO sistemi oborili su raketu iznad Berdjanska u Zaporoškoj oblasti.

-Oko 17 časova u Berdjansku se čuo zvuk sličan eksploziji. Prema preliminarnim informacijama hitnih službi, kijevski teroristički režim ponovo je pokušao da izvede napad na naš miran grad, saopštila je gradska uprava.

 

Foto printskrin youtube

 

Ukrajina u NATO: Tajani - Videćemo, tek po završetku rata

Pitanje članstva Ukrajine u NATO-u rešavaće se tek posle završetka vojnog sukoba na teritoriji zemlje, izjavio je ministar spoljnih poslova Italije Antonio Tajani.

-Idemo na stalni Savet NATO-Ukrajina. To je važan korak, jer uključuje Kijev u međunarodne odluke, rekao je Tajani u intervjuu za list „Republika“.

Prema njegovim rečima, na samitu Alijanse u Viljnusu, koji će biti održan u julu ove godine, biće određen put prisajedinjenja Ukrajine bloku.

Foto: AP

Antonio Tajani

 

Rusija premestila elitne trupe iz Hersonske oblasti

Zamenica ministra odbrane Ukrajine Hana Maljar tvrdi da je Rusija premestila svoje elitne trupe iz Hersonske oblasti u druge pravce nakon rušenja brane Kahovka 6. juna.

Maljarova je navela da su ruski marinci, vazdušno-desantne trupe i jedinice 49. armije prebačeni u pravcu Zaporožja i Bahmuta, prenosi Kijev independent.

Rusija: Ukrajina pokušala na napadne brod Crnomorske flote koji štiti gasovod

Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je danas da je Ukrajina bezuspešno pokušala da napadne brod ruske Crnomorske flote koji štiti gasovod.

U saopštenju se navodi da je brod pratio situaciju duž gasovoda Turski tok i trase gasovoda Plavi tok u Crnom moru, kao i da nije bilo žrtava i da brod nije oštećen, preneo je Rojters.

Zelenski potvrdio sankcije za 178 osoba

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski potvrdio je odluku Saveta za nacionalnu bezbednost i odbranu o sankcijama protiv 178 osoba, od kojih većina ima rusko državljanstvo. Ukaz je objavljen na sajtu šefa države.

Među onima koji su potpali pod ograničenja je i predsednik Ustavnog suda Rusije Valerij Zorkin.

Nastavljaju se teške borbe u Zaporožju

Nastavljaju se teške borbe u istočnom delu Zaporoškog fronta, napisao je na svom telegram kanalu Vladimir Rogov, lider zaporoškog pokreta „Zajedno sa Rusijom“.

„Nastavljaju se teške borbe na spoju Zaporoške oblasti i DNR. Nemajući uspeha u frontalnim napadima, neprijatelj pokušava da opkoli naše jedinice na obodu Vremenskog“, napisao je Rogov na svom Telegram kanalu.

Prema njegovim rečima, tokom borbi ruska vojska je povratila kontrolu nad naseljenim mestom Neskučno.

„Na početku velike ofanzive Oružanih snaga Ukrajine, neprijatelj je na kratko uspeo da uđe i u Neskučno, nakon čega je otuda isteran kontranapadom. Selo se nalazi u niziji i nije ga lako držati pod artiljerijskom vatrom“, naglasio je Rogov.

700 hiljada stanovnika Ukrajine moglo bi se suočiti sa nestašicom vode za piće

Zbog uništenja Kahovske hidroelektrane 700 hiljada stanovnika Ukrajine moglo bi se suočiti sa nestašicom vode za piće. Pored toga, ova katastrofa će dovesti i do smanjenja izvoza hrane iz Ukrajine i povećanja cena hrane širom sveta, saopštio je Martin Grifits, zamenik generalnog sekretara Ujedinjenih nacija za humanitarna pitanja.

Prema njegovim rečima, nakon uništenja Kahovske hidroelektrane, humanitarna situacija u Ukrajini se naglo pogoršala.

- Tek ćemo videti sve posledice ovih akcij - rekao je Grifits u intervjuu za AP.

Martin Grifits je dodao da su UN pružile pomoć za oko 30.000 stanovnika regiona koji se nalaze pod kontrolom Ukrajine, a koji su se našli u poplavljenom području. On je takođe najavio sastanak sa stalnim predstavnikom Rusije pri UN Vasilijem Nebenzjom na kojem će se razgovarati o slanju osoblja UN na teritorije pod ruskom kontrolom radi pomoći žrtvama.

Kremlj: Nema preduslova za pregovore sa Kijevom

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je da za sada nema nikakvih naznaka da mogu početi pregovori sa kijevskim režimom.

- Trenutno nema preduslova za dogovor. Štaviše, sada nema neke osnove, čak ni krhke, da bi se uspostavio kakav-takav dijalog. Vidimo: a) da režim ne želi (dijalog), b) nespremnost, v) strani pokrovitelji ne dozvoljavaju režimu (da pregovara) - rekao je Peskov.

Foto: Sergei Karpukhin/Pool photo via AP

Vojska i policija stigle u Kijevsko-pečorsku lavru

Vojska i policija stigli su u nedelju u Kijevsko-pečorsku lavru, gde na ulazu proveravaju dokumenta parohijana, navodi Telegram kanal Saveza pravoslavnih novinara.

"Kijevo-pečorska lavra. Policija je danas na ulazu u manastir ponovo proveravala dokumenta parohijana. Kasnije je u Lavru stigao autobus iz kojeg su izašli vojnici Oružanih snaga Ukrajine. Oni sada stoje u grupi blizu ulaza. Ne liči na hodočašće", navodi se u postu.

Rusko ministarstvo odbrane objavilo snimke uništenja ukrajinskih tenkova dronovima na zaporoškom pravcu

Aplikaciju Ukrajine za članstvo u NATO-u do sada podržalo 20 članica 

Aplikaciju Ukrajine za članstvo u NATO-u do sada je podržalo 20 zemalja članica alijanse, one su sa Kijevom potpisale deklaracije tim povodom, saopštio je zamenik šefa kabineta predsednika Ukrajine Igor Žovkva.

„Do danas postoji članstvo Ukrajine u Alijansu podržalo je 20 država-članica“, napisao je on na društvenim mrežama.

Trenutno NATO čini 31 država. Da bi Kijev pristupio alijansi potrebno je odobrenje svih zemalja, prenosi Sputnjik. 

Regionalni načelnik: Srušio se dron u ruskoj oblasti Kaluga

Regionalni načelnik Vladislav Šapša izjavio je da dron srušio u blizini sela Strelkovka u ruskoj oblasti Kaluga

"Prema preliminarnim informacijama – nema žrtava", napisao je Šapša na Telegramu.

Rojters nije mogao nezavisno da proveri tvrdnje Moskve.

Aplikaciju Ukrajine za članstvo u NATO-u do sada je podržalo 20 zemalja članica alijanse

Broj ljudi koji su prebačeni u bolnice nakon rušenja brane hidroelektrane Kahovka u Hersonskoj oblasti porastao je na 77, napisao je na svom Telegram kanalu vršilac dužnosti gubernatora regiona Vladimir Saldo.

- 77 osoba sa ugroženih teritorija prebačeno je u medicinske ustanove u regionu. Lekari im pružaju svu neophodnu medicinsku negu - napisao je Saldo.

On je naveo da je sa poplavljenih područja evakuisano gotovo 7.000 ljudi. Rusija i Ukrajina uzajamno se optužuju za rušenje brane hidroelektrane Kahovka na reci Dnjepar, na jugu Ukrajine. Zvaničnici su potvrdili da je osam ljudi poginulo u poplavama.

BONUS VIDEO:

ZAJEDNIČKE PATROLE: Ruska i kineska avijacija osam sati iznad azijsko-pacifičkog regiona

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

Komentari (0)

ČUDO U BEOGRADU: Ruska himna prestala da se intonira tokom dodele zlata, a onda se desilo - ovo (VIDEO)