"AMERIKA DA OBJAVI ISTINU O UBISTVU KENEDIJA" Zaharova: Kada SAD dovedu svoju kuću u red, mogu se usuditi da drže predavanja drugima

Đ. G.

08. 06. 2023. u 20:23

AKO SAD žele da se smatraju autoritetom za demokratiju i ljudska prava, trebalo bi da budu čiste o ubistvima predsednika Džona F. Kenedija i njegovog brata, rekla je u sredu portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

АМЕРИКА ДА ОБЈАВИ ИСТИНУ О УБИСТВУ КЕНЕДИЈА Захарова: Када САД доведу своју кућу у ред, могу се усудити да држе предавања другима

Foto AP

Tokom redovnog dnevnog brifinga, Zaharova je upitana o izjavi američkog državnog sekretara Antonija Blinkena, koji je rekao da Vašington namerava da zagovara ljudska prava i osnovne slobode u Kini i širom sveta.

- Sam Vašington odavno nije dostigao standarde demokratije koje svuda javno proglašava - odgovorila je Zaharova, dodajući da SAD promovišu „patetičnu, licemernu retoriku“ u inostranstvu da bi sakrile svoje neokolonijalne ambicije i geopolitičke interese.

- Istorija američke politike sadrži mnoge ružne činjenice koje američke vlasti namerno prećutkuju - primetila je Zaharova.

Kao primer je navela porodicu Kenedi – i nedavnu godišnjicu ubistva senatora Roberta F. Kenedija u Los Anđelesu u junu 1968. tokom predsedničkih predizbora na kojima je on bio favorit.

Ubistvo RFK usledilo je dva meseca nakon ubistva lidera građanskih prava Martina Lutera Kinga – i skoro pet godina nakon ubistva Džona F. Kenedija, 35. predsednika SAD, u novembru 1963. godine, rekla je Zaharova novinarima.

- Predlažem gospodinu Blinkenu da skupi hrabrost i objavi sve materijale u vezi sa političkim ubistvima američkih predsednika, posebno Džona F. Kenedija, i kaže svom narodu – svom narodu, pre svega – istinu o tome šta se dogodilo u Dalasu i kasnije u Čikagu, na konvenciji Demokratske stranke - rekla je ona.

- Tek kada zatvore slučaj ovih političkih ubistava, mogu pokušati da isprave druge zemlje - rekla je portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova. - Dok su takvi stravični zločini ostali nerazjašnjeni, a ubice nisu pronađene i osuđene, da sam američki lider, ne bih otvarao usta o drugim zemljama i svakako prestao da držim lekcije svima ostalima kako da žive.

RFK-ov sin i DžFK-ov nećak Robert Frensis Kenedi Junior pokrenuo je svoj primarni izazov predsedniku Džou Bajdenu u aprilu. U intervjuu prošlog meseca, on je rekao da postoje „neuverljivi dokazi da je CIA umešana“ u ubistvo njegovog ujaka, i „veoma ubedljivi, ali posredni“ dokazi da je špijunska agencija takođe povezana sa ubistvom njegovog oca.

Zvanični nalazi američke vlade, poznati kao Izveštaj Vorenove komisije, kažu da je veteran američkih marinaca Li Harvi Osvald delovao sam i pucao u predsednika dok je njegova povorka vozila prolazila kroz Dalas 22. novembra 1963. Pre nego što mu je suđeno, Osvalda je ubio vlasnik noćnog kluba Džek Rubi u sedištu policije u Dalasu. Vorenova komisija je odlučila da je Rubi delovao sam, impulsivno i iz tuge. 

Rubi je umro u zatvoru 1967. Kasnije te godine, CIA je izdala direktivu o tome kako da diskredituje „teoretičare zavere“ koji su sumnjali u zvanične nalaze Vorenove komisije, preneo je RT.

BONUS VIDEO: 

ZAJEDNIČKE PATROLE - Ruska i kineska avijacija osam sati iznad azijsko-pacifičkog regiona

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

UEFA GLEDA I NE VERUJE: Evo šta će Belorusija da uradi zbog EURO 2024