NATO SE VRAĆA NA POSTULATE HLADNOG RATA: Zapadna alijansa se konsoliduje, ali zbog jedne zemlje se komplikuje situacija

Novosti online

08. 06. 2023. u 14:05

SEVERNOATLANTSKA alijansa planira da vrati postulate hladnog rata u slučaju direktne konfrontacije sa Rusijom, ali je taj proces komplikovan sporim ulaskom Švedske u zapadni savez, objavio je časopis Forin Polisi.

НАТО СЕ ВРАЋА НА ПОСТУЛАТЕ ХЛАДНОГ РАТА: Западна алијанса се консолидује, али због једне земље се компликује ситуација

Foto: Instagram/nato/mil_ru

Zapadni zvaničnici su zabrinuti da bi teškoće sa ulaskom Švedske u alijansu mogle da uspore proces odbrambenog planiranja NATO-a, prema kojem zemlje članice moraju da transformišu svoju komandnu i administrativnu strukturu u slučaju sukoba sa Rusijom.

Svrha ovakvih promena je "povratak na pozicije iz hladnog rata", kada je svaka zemlja dobijala konkretan zadatak da rasporedi snage u regionu. Međutim, sada je neophodno razviti ovu strategiju bez uzimanja u obzir potencijala Stokholma.

- To je kao praznična večera. Ono što NATO radi je da kaže svima šta treba da ponesu za večeru. Morate da se uverite ko to organizuje i donosi - rekao je ekspert NATO-a Džim Taunsend.

Ranije je Rojters javio da NATO razvija prvi odbrambeni plan velikih razmera od završetka Hladnog rata u slučaju sukoba sa Rusijom. Kako napominje agencija, alijansa ranije nije videla potrebu za izradom takvih vojnih planova, jer je učestvovala u manjim sukobima, poput Avganistana ili Iraka.

Zemlje alijanse planiraju da na samitu u Vilnjusu, koji će biti održan 11-12. jula, odobre vojne planove na "hiljadu stranica".

BONUS VIDEO: ZAJEDNIČKE PATROLE - Ruska i kineska avijacija osam sati iznad azijsko-pacifičkog regiona

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

KNAUS: Francuska i Nemačka blokiraju glasanje o Prištini u Savetu Evrope, Vučić efektno apelovao na Makrona