DROGIRAN PRIŠAO ŠOLCU, ZAGRLIO GA I POLJUBIO: Katastrofalan propust službe bezbednosti, bruji nemačka štampa

Novosti online

04. 06. 2023. u 19:02

INCIDENT koji se zbio kasno uveče 24. maja je najmanje rečeno bizaran. Nepoznato vozilo pridružilo se koloni nemačkog kancelara Olafa Šolca tokom njegove posete Frankfurtu povodom 25. godišnjice osnivanja Evropske centralne banke i ostalo u koloni do dolaska na aerodrom u Frankfurtu, gde je čekao službeni avion kancelara.

ДРОГИРАН ПРИШАО ШОЛЦУ, ЗАГРЛИО ГА И ПОЉУБИО: Катастрофалан пропуст службе безбедности, бруји немачка штампа

Olaf Šolc, Foto AP

Ali dok je Šolc ulazio u avion, muškarac (48) je prišao kancelaru, zagrlio ga i poljubio. I tek tada su ga službenici za zaštitu kancelara odvukli od Šolca.

Nakon toga, svi su pokušali da umanje značaj incidenta. Kancelar Šolc je naveo da se "ni u jednom trenutku nije osećao ugroženim”, da je zbog prirode posla "naviknut da mu ljudi prilaze i izražavaju svoja osećanja” i da je "siguran da je u dobrim rukama” oficira za zaštitu, piše Dojče Vele.

 

Sramota za nemačke službe

"Frankfurter algemajne cajtung" je takođe detaljno istražio ovaj incident – a kako se ispostavilo, to je još veća sramota za nemačke službe nego što se prvi put ispostavilo. Zato što je nemački kancelar u principu jedna od najbolje zaštićenih ličnosti u ovoj zemlji i njegova zaštita ima čitav niz slojeva – i činilo se da je nemoguće da bilo ko sve prođe.

Pre svega, tu je tehnička zaštita: službeni automobil kancelara samo izgleda kao obično vozilo, što nikako nije. O tehničkim detaljima se ne govori, ali treba podsetiti da nemački zvaničnici imaju iskustvo i sa atentatom ručnom bombom na oklopni automobil američkog generala Krozena u Hajdelbergu 1981. godine, koji su izvršili pripadnici levice krilna teroristička grupa Rote Armee Fraktion. Inače, general je u atentatu samo lakše povređen.

Zatim dolazi osoblje obezbeđenja: odmah pored kancelara su posebno obučeni službenici Saveznog kriminalističkog zavoda i samo je filmska mašta da je njihov zadatak da „zaustave metak” namenjen osobi koju štite svojim telo. Mrtvi oficir ne može nikoga da zaštiti, ali njihov prvi zadatak je da odmah i po svaku cenu izvuku zaštićenu osobu iz opasnosti.

 

Crni audi

Kako je ustanovio novinar lista FAZ Ekart Loze, nepoznata osoba pridružila se konvoju kancelara u Ofenbahu, a pometnju je izazvalo njegovo vozilo. Svi bi odmah primetili da li je u pitanju crvena Dačija ili žuta Ford Fiesta, ali on je vozio crni Audi A5.Audiji su službena vozila policajaca, čak i ako se radi o modelu sa dvoja vrata – nisu pogodni za servis, teško će se videti u retrovizoru samo s prednje strane kada se vozilo uključi u zadnji deo kolone.

Doduše, „audi“ uljez nije imao policijske tablice i svi u konvoju su imali spisak brojeva vozila koja učestvuju u pratnji, ali su policajci iz Frankfurta verovali da mu se naknadno pridružilo vozilo kolege iz Berlina, a okupljeni su mislili da mora da je bilo neko policijsko vozilo Hesena.

To je bio samo prvi neuspeh: drugi je bio na ulazu u aerodrom u Frankfurtu, gde su službenici propustili ceo konvoj – plus uljeza, iako su imali i registarske tablice i, naravno, broj vozila koja bi trebalo da budu u konvoj. Ali ni oni nisu našli ništa sumnjivo u činjenici da je tu bio još jedan Audi, već je cela kolona došla do zvaničnog aviona nemačke vlade koji je stajao na pisti.

A onda dolazi i treći, pomalo neverovatan propust: sva vozila konvoja su jedno vreme stajala ispred aviona jer je kancelar razgovarao telefonom – razgovor je završen u 22.30. Sada su svi morali da vide taj drugi Audi, koji je teško mogao da bude službeno vozilo, a tek kada je kancelar Šolc izašao iz automobila i krenuo ka avionu, uljez je takođe izašao, prišao mu, zagrlio ga i poljubio dok je sve službenici su stajali oko njega, ne verujući sopstvenim očima šta se dešava.

 

Pozitivan na kokain

Identitet uljeza nije otkriven, ali Špigel prenosi da je reč o osobi grčkog porekla koja živi u obližnjem Hanauu. Što je još gore, njegova krv je bila pozitivna na kokain koji je ranije koristio, a njegovo objašnjenje policiji zašto je to uradio podjednako je smelo - i glupo: on tvrdi da je mislio da je to neka vrsta venčanja, pa se pridružio zabavi na račun mladenaca. I verovatno mu je žao što nema fotografije ili snimka tog poduhvata – to bi mu garantovalo slavu, ne samo u ovoj zemlji.

(Alo)

BONUS VIDEO:

STIŽE ELEKTRIČNI "MOSKVIČ": Počela proizvodnja na traci nekadašnje fabrike Renoa u Moskvi

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (2)