SUKOB KINE I SAD BIO BI KATASTROFA: Upozorenje kineskog ministra odbrane na samitu u Singapuru

A. V. V.

05. 06. 2023. u 13:01

KINESKI ministar odbrane Li Šangfu izjavio je juče da bi sukob Kine i Sjedinjenih Američkih Država bio "nepodnošljiva katastrofa". Obrativši se delegatima na bezbednosnom samitu Šangri-La u Singapuru, Li je u generalskoj uniformi Narodne oslobodilačke vojske Kine naglasio da je "svet dovoljno veliki da Kina i SAD mogu da napreduju zajedno".

СУКОБ КИНЕ И САД БИО БИ КАТАСТРОФА: Упозорење кинеског министра одбране на самиту у Сингапуру

Tanjug

- Kina i SAD imaju različite sisteme i jesu različite na mnogo drugih načina. Međutim, to ne bi trebalo da spreči dve strane da tragaju za zajedničkom osnovom i zajedničkim interesima u razvoju i produbljivanju bilateralne saradnje - rekao je Li.

Kineski ministar upozorio je da je "ponovo oživeo mentalitet Hladnog rata u azijsko-pacifičkom regionu", iako, kako je rekao, njegova zemlja teži dijalogu umesto konfrontaciji.

Li je indirektno kritikovao SAD, optužujući "neke zemlje" za intenziviranje trke u naoružanju i namerno mešanje u unutrašnje stvari drugih država.

- Uzajamno poštovanje bi trebalo da nadvlada maltretiranja i hegemoniju - poručio je kineski ministar.

Ovo nije bilo prvo upozorenje kineskog uglednog generala upućeno SAD. On je ranije poručio Americi, ali i tajvanskim zvaničnicima, da Kina ne može da obeća da neće upotrebiti silu kada je reč o Tajvanu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

POLICIJA BLOKIRA PRILAZ: Stigao bager u dvorište kuće gde je nestala mala Danka (FOTO/VIDEO)