PUTIN USTANOVIO NOVI ORDEN: Nosi ime slavnog Rusa, evo kome će ga dodeljivati

Novosti online

27. 05. 2023. u 16:34

PREDSEDNIK Rusije Vladimir Putin uveo je novu državnu nagradu – Orden Gagarina. Odgovarajući ukaz šefa ruske države objavljen je u subotu, piše TASS.

ПУТИН УСТАНОВИО НОВИ ОРДЕН: Носи име славног Руса, ево коме ће га додељивати

Foto: Profimedia/Ilustracija

Kako piše u dokumentu, orden će biti dodeljen za zasluge u astronautici, na primer, za uspešan let svemirskog broda sa ljudskom posadom.

Nagrada će biti dodeljena i za izuzetna dostignuća u obrazovanju naučnika, inženjera i drugih specijalista u ovoj oblasti, za dostignuća u razvoju, proizvodnji, ispitivanju i nesmetanom radu raketno-kosmičke tehnike, u stvaranju i implementaciji novih tehnologija, i u istraživanju.

Drugi razlog su zasluge u sprovođenju državne politike u oblasti svemira, uključujući i interese odbrane i bezbednosti Ruske Federacije.

Građani Rusije mogu dobiti nagradu za takva dostignuća. Ali može se dodeliti i strancu – "za efektivno učešće u međunarodnoj saradnji sa Ruskom Federacijom u oblasti istraživanja i korišćenja svemira".

Status takođe omogućava dodelu ordena timovima organizacija za velika dostignuća u svemirskim aktivnostima.

BONUS VIDEO: ZAŠTITA OD DRONOVA - Ruski specijalci čuvaju nebo iznad Sankt Petersburga

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)