PUTIN OCENIO SITUACIJU U NAGORNO-KARABAHU: Rusija ostaje privržena trilateralnim sporazumima

Novosti online

25. 05. 2023. u 23:24

RUSIJA ostaje privržena stavu o rešavanju situacije u Nagorno-Karabahu u okviru trilateralnih sporazuma između Moskve, Jerevana i Bakua, izjavio je ruski predsednik Vladimir Putin.

ПУТИН ОЦЕНИО СИТУАЦИЈУ У НАГОРНО-КАРАБАХУ: Русија остаје привржена трилатералним споразумима

Foto: EPA

Ruski predsednik je nakon trilateralnog sastanka s liderima Jermenije i Azerbejdžana, Nikolom Pašinjanom i Ilhamom Alijevom, koji je trajao oko 20 minuta, ocenio da se situacija u Nagorno Karabahu razvija u pravcu rešavanja problema.

- U celini, prema mom mišljenju, bez obzira na teškoće i probleme kojih još ima dosta, ipak se situacija razvija u pravcu rešavanja tih problema. Jedan od tih pravaca jeste rad na saobraćajnoj komunikaciji - rekao je Putin.

On je istakao da su nerešeni problemi u vezi s Nagorno Karabahom čisto tehničkog karaktera i dodao da će se vicepremijeri Rusije, Jermenije i Azerbejdžana sastati za nedelju dana i razgovarati o tehničkim pitanjima o Karabahu.

Ruski predsednik je, takođe, rekao da lideri Jermenije i Azerbejdžana smatraju da sva pitanja u odnosima dveju zemalja mogu biti rešena.

Pre trilateralnog susreta, Putin je imao i odvojene sastanke s Pašinjanom i Alijevom.

Pašinjan je tokom odvojenog sastanka s Putinom rekao da su pogranične i carinske službe Jermenije spremne da obezbede normalan prelaz svih transportnih sredstava i vozova, između ostalog i preko teritorije Jermenije.

Kako je dodao, Jermenija očekuje da će i Azerbejdžan biti otvoren za prevoz jermenskog tereta u Rusku Federaciju i Iran na paritetnoj osnovi. Istakao je da se nada i da će azerbejdžanska železnica biti otvorena za jermenske vozove preko Nahičevanja (eksklava Azerbejdžana) i Azerbejdžansku Republiku, na primer u Rusku Federaciju i u Islamsku Republiku Iran.

Premijer Jermenije je dodao da očekuje da će se ovo pitanje rešiti na osnovu suvereniteta i nadležnosti zemalja.

Jermenija i Azerbejdžan su ranije danas dogovorili međusobno priznanje teritorijalnog integriteta.

(Sputnjik)

BONUS VIDEO: ZAŠTITA OD DRONOVA - Ruski specijalci čuvaju nebo iznad Sankt Petersburga

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

PREVAZIŠLI SU SVE(T): Ova zemlja je povukla najluđi potez od uvođenja sankcija Rusima - rešila da kazni samu sebe