LUKAŠENKO: Rusiju i Belorusiju nisu ugušili sankcijama, nije im uspelo

Novosti online

22. 05. 2023. u 15:21

PREDSEDNIK Belorusije Aleksandar Lukašenko primetio je da zapadne zemlje nisu uspele sankcijama da uguše Minsk i Moskvu, zahvaljujući napretku belorusko-ruske ekonomske saradnje, objavila je BelTA.

ЛУКАШЕНКО: Русију и Белорусију нису угушили санкцијама, није им успело

Foto: EPA

 - Jasno je da nisu uspeli da nas zadave, ni Rusiju, ali ni Belorusiju. Za to je u velikoj meri zaslužna naša ekonomija, i odluka Rusije i Belorusije da zajedno vuku to breme - rekao je Lukašenko na sastanku sa beloruskim ambasadorom u Rusiji Dmitirjem Krutim na kome su razgovarali o belorusko-ruskoj saradnji.

Lukašenko je podsetio da beloruska preduzeća pri izvozu koriste ruska transportna čvorišta – luke, železnicu i drumski transport, i zato je ambasador u obavezi da "kontroliše lučku ekonomiju", koju Belorusija razvija u Rusiji, železničku komunikaciju i razvoj drumskog teretnog saobraćaja.

Razgovarali su o nizu ključnih pitanja, o trgovinsko-ekonomskoj saradnji i njenom napretku, o razvoju interakcije sa regionima Rusije, o primeni različitih programa i logističkih pitanja za isporuku domaće robe u inostranstvo.

Prema rečima beloruskog predsednika, ekonomija je najvažnija oblast, a Rusija i Belorusija su povećale promet i konačno došle do pozitivnog salda.

Takođe, glavni uspeh za Belorusiju u Rusiji krije se u dobroj saradnji sa regionima, dodao je Lukašenko i pohvalio ambasadora što često posećuje ruske oblasti.

Odnosi između Belorusije i zapadnih zemalja su se naglo pogoršali nakon predsedničkih izbora 2020. godine, zapadne zemlje su postepeno uvodile sankcije beloruskim zvaničnicima i preduzećima.

Nakon početka Specijalne vojne operacije (SVO) u Ukrajini zapadne sankcije dodatno su pritisle Moskvu i Minsk. Mnoge zapadne kompanije napustile su i rusko i belorusko tržište.

Ovakva situacija dala je podsticaj ekonomskoj integraciji Minska i Moskve, pojačana je trgovinska saradnja, unapređen razvoj i donošenje zajedničkih mera za supstituciju uvoza, kao i saradnja u sektoru transporta i logistike.

(RT)

BONUS VIDEO:

KATASTROFA IZ VAZDUHA: Snimci iz drona prikazuju razmere poplava u Italiji

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a