ŠEST PUTA MOĆNIJA RAKETA: Rusija pokrenula serijsku proizvodnju najnovijeg avionskog projektila (VIDEO)

Novosti online

17. 05. 2023. u 18:21

U RUSIJI je pokrenuta serijska proizvodnja najnovije avionske rakete povećane snage „Bronebojščik“, saopštio je Sputnjiku zamenik generalnog direktora koncerna „Tehmaš“ (deo „Rosteha“) Aleksandar Kočkin.

ШЕСТ ПУТА МОЋНИЈА РАКЕТА: Русија покренула серијску производњу најновијег авионског пројектила (ВИДЕО)

Foto Tanjug/AP

-Raketa "Bronebojščik" primljena je u naoružanje i već je pokrenuta serijska proizvodnja. Tu su i prve narudžbine. Ove godine ćemo moći da vidimo kako se primenjuje u zoni specijalne vojne operacije, rekao je Kočkin na međunarodnoj izložbi naoružanja i vojne tehnike „Mileks-2023“ u Minsku.

Raketa „Bronebojščik“ predviđena je za avione tipa Su-25, vojne helikoptere serije Mi-8 i druge letelice koje su opremljene lansirnim blokovima za nevođene avionske rakete. Ona spada u porodicu projektila S-8 kalibra 80 milimetara.

Foto Tanjug/AP

Prema informacijama iz otvorenih izvora, bojeva glava rakete „Bronebojščik“ pet-šest puta je snažnija od prethodnih modela. Može da prevaziđe značajne prepreke i da pogodi protivnika u utvrđenjima.

Raketa, koja nosi nadimak „Bronebojščik“ (probijač oklopa), najnoviji je dodatak porodici nevođenih projektila S-8 namenjenih za vazdušne platforme, uključujući avione za blisku vazdušnu podršku i helikoptere. Prema Tekmašu, glavna karakteristika oružja je novi motor koji koristi snažnije pogonsko gorivo.


Ovo je omogućilo smanjenje pogonskog dela rakete, pružajući inženjerima veću dozvoljenu nosivost. Raketa je opremljena novom bojevom glavom dizajniranom da probije zidove i druge prepreke, ako je potrebno, pre detonacije. Prethodne verzije su imale druge vrste nosivosti, od običnih visokih eksploziva do flešetnih protivpešadijskih projektila.

Podaci otvorenog koda govore da S-8OFP može isporučiti svoju bojevu glavu od 9 kg do cilja udaljene do 6 km. Kao i ostatak porodice raketa, projektil ima kalibar 80 mm i kompatibilan je sa standardnim lanserima od 20 i sedam cevi koje koriste ruski vojni avioni.

(sputnikportal.rs/rt.com)

BONUS VIDEO - OBUKA NA "TERMINATORIMA": Vežba mobilisanih rezervista i dobrovoljaca u Donjecku

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna