ESKALACIJA RUSKO-AMERIČKIH “SUSRETA” NA NEBU: Ruska raketa zemlja-vazduh eksplodirala je 12 metara od letelice USAF-a

P. Z. S. / bulgarianmilitary.com

16. 05. 2023. u 19:25

RUSKA raketa zemlja-vazduh 57E6 (ili domaća verzija 23Ia6) je projektil koji koristi mobilni PVO sistem Pancir-S1.

ЕСКАЛАЦИЈА РУСКО-АМЕРИЧКИХ “СУСРЕТА” НА НЕБУ: Руска ракета земља-ваздух експлодирала је 12 метара од летелице УСАФ-а

Foto: Printskrin


Njegova svrha je uništavanje vazdušnih neprijateljskih letelica, kao što su dronovi, helikopteri i avioni. Prošle godine je takva raketa oštetila američki MKju-9 Riper (MQ-9 Reaper) u Siriji.

Pokušaj obaranja američkog drona dogodio se prošlog novembra. Američki zvaničnik je govorio o incidentu, otkrivši nekoliko detalja američkim novinarima. Raketa 57E6 nije uspela da detonira na tačnoj udaljenosti. tj. projektil je eksplodirao nešto više od 12 metara (40 stopa) od američkog drona, uzrokujući njegov kvar. Međutim, dron je uspeo da se bezbedno vrati u bazu.

57E6 je dugačka 3,3 metra. Bojeva glava 57E6 je visokoeksplozivna. Težina bojeve glave je oko 20 kg. Ova raketa je kategorisana kao radio-navođena, dvostepena raketa.

Foto: EPA

57E6 je glavno naoružanje ruskog sistema Pancer-S1. Zahvaljujući ovoj raketi, sistem predstavlja pretnju za podzvučne krstareće rakete na udaljenosti od najmanje 12 km od mobilnog sistema. 57E6 može da gađa brze rakete vazduh-zemlja na udaljenosti od 7 km i na visini od 6 km. Prema zvaničnim specifikacijama, 57E6 ima domet od 20 km na maksimalnoj visini od 10 km.

Iako 57E6 nije uspeo da uništi američki dron, raketa je poznata po svojoj preciznosti. Na primer, Moskva je krajem prošle godine objavila snimak rata u Ukrajini. Na snimku se vidi precizno presretanje i uništavanje američke protivradarske rakete AGM-88 HARM, koja je zadala mnogo nevolja ruskim vojnim objektima u regionu privremeno okupiranih ukrajinskih teritorija.

Otkriće američkog zvaničnika o incidentu koji se dogodio u Siriji pokazuje da tenzija između Rusije i SAD stalno eskalira. BulgarianMilitary.com podseća da su sredinom marta ove godine dva ruska Su-27 oborila takav dron iznad Crnog mora. Tada, međutim, avioni nisu koristili rakete vazduh-vazduh, već su oborili dron tako što su ispustili gorivo na strukturu drona.

Foto Telegram

Operateri ovog MQ-9 Reaper su shvatili da je dron previše oštećen da bi mogao da se vrati u bazu. Zato su odlučili da ga razbiju u vodama Crnog mora. Nakon toga, ruski piloti koji su učestvovali u obaranju američke bespilotne letelice nagrađeni su od strane Ministarstva odbrane Ruske Federacije.

Za incident u Siriji stručnjaci objašnjavaju razlog zbog kojeg je dron MQ-9 Reaper oštećen. Prema njihovim rečima, raketa 57E6 je za dlaku promašila dron. tj. projektil nije pogodio američki avion. Izvori kažu da je od ovog incidenta bilo i drugih pokušaja obaranja MQ-9 Reaper iznad Sirije.

Foto Telegram

Jedan od najnovijih incidenata koji uključuje dron MQ-9 Reaper (pored oborenog drona iznad Crnog mora) dogodio se početkom godine kada se dron srušio u zapadnoj Africi. Međutim, delovi su pali na teritoriju koju kontroliše teroristička grupa Al-Kaida i završili su njihovom posedu.

BONUS VIDEO - BRODOVI, AVIONI, HELIKOPTERI, PROJEKTILI: Pogledajte snimke tokom provere Pacifičke flote Rusije

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DA LI JE JUTARNJA RAKIJICA OTROV ILI LEK? Stručnjak za toksikologiju razbila mitove (VIDEO)