RAT U UKRAJINI: CNN - Rusi pogodili Patriot sistem; Vagnerovci isterali VSU iz Bahmuta, ostala jedna četvrt (FOTO/VIDEO)

Novosti online

16. 05. 2023. u 07:47 >> 03:56

RAT u Ukrajini danas je ušao u 447. dan. Bespilotna letelica je oborena iznad ruske Brjanske oblasti. Snažne eksplozije odjeknule su rano jutros u Kijevskoj i Černjigovskoj oblasti. Tokom jučerašnje posete predsednika Ukrajine Vladimira Zelenskog Velikoj Britaniji, London je najavio da će poslati stotine dalekometnih borbenih dronova Kijevu.

РАТ У УКРАЈИНИ: ЦНН - Руси погодили Патриот систем; Вагнеровци истерали ВСУ из Бахмута, остала једна четврт (ФОТО/ВИДЕО)

Foto EPA/profimedia/ilustracija javno vlasnistvo / Tanjug/AP

Bahmut pred padom, VSU ostao još jedan gradski blok

Na frontu su jurišni odredi Vagnerovog PMC-a očistili dva utvrđena područja Oružanih snaga Ukrajine – “Konstruktor” i “Gnezdo”. Preostale jedinice ukrajinskih formacija smestile su se u zoni Domino.

 

Vagnerovci uništili most kod Bahmuta (VIDEO)

Tačnim udarom PMC "Vagner" uništen je most preko reke, po kome je VSU prebacivao rezerve.

Artiljerija je precizno pogodila metu, delimično uništivši strukturu, čineći je nepodesnom za saobraćaj.

 

CNN: Rusi pogodili Patriot sistem

Jedan od više PVO sistema "patriot" koji su SAD isporučile Kijevu pretrpeo je oštećenja usled ruskog raketnog udara, objavio je Si-En-En pozivajući se na predstavnike Bele kuće.

Sagovornik američke TV odbio je da prizna da je sistem uništen. Sada Vašington procenjuje štetu kako bi se utvrdilo da li sistem mora da se povuče iz primene ili da ukrajinska strana izvrši remont.

Foto: Profimedia/Ilustracija

 

Raketirana Malokahovka, ispaljeno 250 projektila

Ukrajinske snage izvele su intenzivan raketni napad na mesto Malokahovka u Hersonskoj oblasti. Za sat i po vremena na mesto je ispaljeno 250 projektila, rekao je za Sputnjik izvor upozna sa situacijom.

Foto Tanjug/AP

 

Žovka: Fali nam naoružanje za kontraofanzivu

Zamenik šefa Kabineta ukrajinskog lidera Vladimira Zelenskog Igor Žovkva izjavio je da Ukrajini nedostaje oružje da bi otpočela kontraofanzivu.

On je u intervjuu za TV „Skaj Njuz“ istakao da je glavni cilj evropske turneje Zelenskog traženje dodatnog paketa vojne pomoći.

Municija i oružje sa Zapada spremni za Ukrajinu, Foto AP

 

Blinken: Rusija teroristička država? Nikada ne reci nikad

Američki državni sekretar Entoni Blinken nije isključio mogućnost da se Rusija uključi u spisak država sponzora terorizma.

„Nikad ne reci nikad“, rekao je Blinken prilikom govora u američkom Kongresu, odgovarajući na pitanje senatora da li Stejt department planira da proglasi Rusiju državom sponzorom terorizma.

FOTO: AP/Tanjug

 

Vazdušna uzbuna u Ukrajini

Uzbuna za vazdušnu opasnost proglašena je u Kijevu, saopštila je gradska administracija na Telegram kanalu.

Ukrajinski mediji javljaju o eksplozijama u gradu Zaporožju koji je pod kontrolom Kijeva, piše ukrajinsko izdanje Strana.ua.

Uzbuna za vazdušnu opasnost proglašena je u četiri ukrajinske oblasti: Poltavskoj, Harkovskoj, Sumskoj, Dnjepropetrovskoj, kao i delu Zaporoške oblasti pod kontrolom Kijeva, pokazuju podaci onlajn mape ukrajinskog Ministarstva za digitalne transformacije.

 

UN su protiv terorističkih napada Kijeva

Portparol generalnog sekretara Ujedinjenih nacija Stefan Dižarik reagovao je na brifingu povodom izjave šefa Vojnoobaveštajne službe Ukrajine Kirila Budanova o tome da je Kijev umešan u terorističke napade na poznate Ruse.

Dižarik je naglasio nije video samu izjavu Budanova, ali da su UN protiv bilo kakvih terorističkih akata.

 

FOTO: Tanjug/AP

 

Zapad priznao korišćenje raketa storm šedou u Ukrajaini

Američki i zapadni zvaničnici potvrdili su da je ukrajinska vojska počela da koristi rakete "storm šedou", objavio je Si-En-En.

Ministarstvo odbrane Ukrajine nije komentarisalo tu informaciju.

Foto CC BY-SA 3.0 / Wikipedia/David Monniaux /


 

 

Šef GUR: Ruska vojska je jedna od najjačih na svetu

Ruska vojska je jedna od najmoćnijih na svetu, ali ne i druga vojska sveta, izjavio je šef ukrajinske Vojnoobaveštajne službe Kiril Budanov u intervjuu Jutjub kanalu „Različiti ljudi“.

Foto Arhiva

Kiril Budanov

Prema njegovim rečima, ona nije druga, možda ni treća na listi, ali svakako spada u prvih deset najjačih vojnih sila u svetu.

On je, takođe, rekao da Rusija ima „maksimalno moćan sistem tajnih službi“.

 

 

Ukrajina dobila popust na dronove

Dronovi-kamikaze velikog dometa čiju je isporuku Kijevu Velika Britanija najavila juče izrađeni su po narudžbini Ukrajine po nižoj ceni, piše „Telegraf“ pozivajući se na izvore u Ministarstvu odbrane.

Podsetimo, ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski juče je posetio London. Tokom posete se sastao sa britanskim premijerom Rišijem Sunakom koji je najavio novi paket vojne pomoći Ukrajini koji obuhvata rakete i dronove velikog dometa.

Foto Tanjug/AP

-Oni su brzo razvijeni i adaptirani uz manje troškove nego drugi, navodi izvor dodajući da je moć tih dronova na nivou artiljerijskog projektila.

Prema navodima drugih izvora glavni zadatak ovih dronova je prebacivanje municije i njihova primena je jednokratna.

Ti dronovi imaju domet preko 200 kilometara i predstavljaju dopunu raketama „storm šedou“.

Ukrajina ostaje bez nafte

U Ukrajini je ostalo kritično malo rezervi goriva, izjavio je zamenik ministra energetike Ukrajine Nikola Kolesnik.

-Danas, u slučaju prestanka isporuka nafte i naftnih derivata, zemlja će moći da zadovolji svoje potrebe najviše 10-30 dana od sopstvene proizvodnje i raspoloživih rezervi. To je kritično malo, rekao je zamenik ministra.

Foto: MUP

Prema rečima Kolesnika, stvaranje rezervi naftnih derivata je važan element energetske nezavisnosti Ukrajine koji predviđa formiranje minimalnih zaliha nafte i naftnih derivata za potrebe stanovništva tokom 61 dana, za slučaj vanredne situacije.

 

 

Ukrajina postala članica sajber centra NATO-a

Ukrajina je zvanično postala članica sajber centra NATO-a, saopštilo je Ministarstvo inostranih poslova te zemlje na Tviteru.

Severnoatlantska alijansa je 2009. godine odobrila akreditaciju Centru za sajber zaštitu NATO u Talinu i dodelio mu status međunarodne vojne organizacije. Ciljevi centra su proširenje saradnje i unapređenje razmene informacija među članicama Alijanse i njihovih partnera u oblasti sajber odbrane.

Ramafosa: Putin i Zelenski spremni da o mirovnom planu razgovaraju sa afričkim liderima

Južnoafrički predsednik Siril Ramafosa izjavio je da su se ruski i ukrajinski predsednik Vladimir Putin i Volodimir Zelenski složili da zajedno sa grupom lidera afričkih zemalja razgovaraju o potencijalnom mirovnom planu.

- Moji razgovori sa dvojicom lidera pokazali su da su obojica spremni da prime afričke lidere, ali i da pričaju o tome kako se ovaj sukob može okončati - rekao je Ramafosa.

Prema njegovim rečima, mirovni plan podržavaju i lideri Senegala, Ugande i Egipta, a o toj inicijativi obavešteni su i generalni sekretar UN, SAD i Britanija.

Ramafosa je takođe istakao da su Vašington i London izrazili "opreznu" podršku mirovnom planu.

Sirski u Bahmutu: Vagnerovci ušli u grad kao pacovi u mišolovci

Aleksandar Sirski, komandant ukrajinskih kopnenih snaga, posetio je ukrajinske vojnike u Bahmutu.

Govoreći o Vagnerovcima, Sirski je rekao da su oni "ušli u grad onako kako pacovi ulaze u mišolovku". U objavi na svom Telegram kanalu, Sirski je, uz fotografije sa Bahmuta, rekao: "Neprijatelj ima više resursa, ali mi uništavamo njihove planove."

On je dodao da ukrajinske snage izvode kontraofanzivne akcije u različitim pravcima u gradu. On je tokom nedavne posete Bahmutu podelio odlikovanja i poklone braniocima tog grada.

Rusi tvrde da su "Kinžalom" uništili "Patriot"

Oružane snage Rusije izvele su koncentrisani udar preciznim oružjem na vojne objekte u Ukrajini, tvrde iz Ministarstva odbrane Ruske Federacije.

Meta su bili punktovi razmeštanja jedinica Oružanih snaga Ukrajine, mesta skladištenja municije, naoružanja i vojne opreme, uključujući i one dopremljene iz zapadnih zemalja, tvrde iz ruskog ministarstva.

- Cilj udara je postignut. Svi naznačeni ciljevi su pogođeni - saopštio je vojni resor.

Konkretno, hipersonična raketa Kinžal uništila je američki protivvazdušni raketni sistem Patriot u Kijevu, tvrde iz ruskog Ministarstva odbrane.

Makron planira da pošalje municiju i rakete u Ukrajinu

U intervjuu francuskoj televiziji TF1, predsednik Emanuel Makron rekao je da ta zemlja planira da pošalje "novu municiju" u Ukrajinu, kao i rakete sa dometom „koji omogućava pružanje otpora”.

Foto Tanjug/AP

On nije nazvao tip novih projektila.

Istovremeno, dodao je da takvo oružje ne može "dopreti do Rusije". Makron je rekao da je uspeh kontraofanzive Oružanih snaga Ukrajine neophodan faktor za obezbeđivanje "trajnog i pravednog mira".

Gardijan: Rusi pokušali da unište "Patriote"

Dopisnik britanskog Gardijana iz Kijeva Luk Harding navodi da Ukrajina procenjuje štetu nastalu nakon što su ruske snage sinoć i rano jutros pokrenule veliki vazdušni napad "izuzetnog intenziteta" na Kijev.

Sirene za uzbunu probudile su građane oko 2.30 po lokalnom vremenu, a nedugo zatim začule su se jake eksplozije. Radilo se o zvucima ukrajinske PVO koja je presrela i oborila ruske dronove i rakete. Na nebu su se mogli videti svetli tragovi ruskih i ukrajinskih raketa, navodi dopisnik Gardijana, dodajući da su se od siline eksplozija aktivirali automobilski alarmi. Sirene su se oglasile oko 4 sata ujutro, kaže on.

Dopisnik Gardijana navodi da se čini da je sinoćnji napad na Kijev bio pokušaj da se uništi američki napredni sistem Patriot, koji je Vašington poslao Ukrajini, a koji ta zemlja prvenstveno koristi za odbranu Kijeva od ruskih vazdušnih udara.

Pušilin: Rusi ojačavaju Bokove u Bahmutu

Rusi su prebacili rezervne snage na bokove u Bahmutu, rekao je u emisiji Solovjov uživo vršilac dužnosti šefa DNR Denis Pušilin.

Foto: Printskrin Youtube/ Solovьёv LIVE

 

- Na bokovima je teška situacija, verovatno je blizu najaktivnijih dejstava neprijatelja. Za Ukrajinu, generalno, Artjomovsk (ruski naziv za Bahmut) je postao najveći problem i, naravno, tamo su bacili prilično ozbiljne rezerve. bokovi - glavni pravac za ispitivanje odbrane. Imali smo uspeha, ali kažem vam, prebacili smo naše momke iz drugih delova, pojačali ih, tako da mislim da bi se situacija tamo morala izjednačiti - rekao je Pušilin.

Prema njegovim rečima, generalno, situacija u gradu ostaje napeta, ali borci Vagnera grupe nastavljaju da idu napred.

Andrejev: Diplomatski odnosi Rusije i Poljske svedeni na nulu

Postoji verovatnoća da će se prekinuti diplomatski odnosi Rusije i Poljske, izjavio je ruski ambasador u Poljskoj Sergej Andrejev u intervjuu listu "Izvestija".

- Takva mogućnost uvek postoji, a da li će ona biti realnost zavisi od odluke našeg rukovodstva i poljskih vlasti - dodao je on.

Andrejev je komentarišući pretenzije Poljske na objekte koje Rusija čuva u Poljskoj upozorio da postoji granica iza koje će uslediti iste mere u odnosu na diplomatsku nepokretnost Varšave u Moskvi. Istakao je da poljskih nekretnina u Rusiji ima mnogo manje.

Ruski ambasador je naveo da je politička agenda sa Moskvom pomoću višegodišnjih napora Varšave praktično svedena na nulu.

- Cilj u odnosu prema Rusiji, koji stalno deklariše poljsko rukovodstvo je da naša zemlja doživi poraz na bojnom polju sa kijevskim režimom koji ima podršku kolektivnog Zapada, između ostalog i Poljske - podvukao je on.

Napad "izuzetnog intenziteta" na Kijev

Rusija je tokom noći izvela vazdušni udar "izuzetnog intenziteta" na Kijev, saopštila je Vojna uprava grada Kijeva.

Administracija je definisala "izuzetan intenzitet" kao "maksimalni broj raketnih napada u najkraćem vremenskom periodu".

Ruske snage su verovatno koristile bespilotne letelice, balističke i krstareće rakete u napadu iz više pravaca, navodi se u objavi administracije u Telegramu.

Ukrajinci tvrde da je PVO uništila većinu neprijateljskog naoružanja, i da su ostaci projektila pali u Ševčenkovskom, Svjatošinskom, Solomjanskom, Obolonskom i Darnickom okrugu u Kijevu.

U ovom trenutku nema informacija o žrtvama.

Lukašenko: Beloruske snage u stanju najviše pripravnosti

Beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko posetio je danas centralno komandno mesto Komande Vazduhoplovstva i PVO, javlja beloruska državna novinska agencija BelTA.

Dobio je izveštaj o organizaciji i izvršavanju zadataka.

- Nema potrebe za dugim izveštajima. Pogledajmo šta se dešava oko naše zemlje, pre svega u vazduhu. Vrlo često razgovaramo o bezbednosnim pitanjima naše zemlje, posebno u vazdušnom prostoru. Kako vidim, situacija za sada nije kritična. Međutim, postoje faktori koji izazivaju zabrinutost - rekao je Lukašenko.

Beloruski lider je obavešten da su beloruske snage stavljene u stanje najviše pripravnosti nakon incidenata u subotu.

- Tri dana posle događaja pored nas. Mislim na rejon Brjanska, gde su oborena četiri aviona. Morali smo da odgovorimo na to. Od tada smo mi i naše snage u visokoj pripravnosti - naglasio je on.

Artiljerci ruskog VDV dejstvuju "rapirom"

Oboren dron iznad grada Klinci

Ruske snage protivvazdušne odbrane oborile su dron iznad grada Klinci u Brjanskoj oblasti, rekao je guverner regiona Aleksandar Bogomaz na svom Telegram kanalu.

- Ukrajinska bespilotna letelica je oborena. Žrtava nije bilo - napisao je on.

Prema rečima guvernera, oštećen je balkon jedne stambene zgrade, operativne službe rade na licu mesta.

BONUS VIDEO: TRENUTAK PADA HELIKOPTERA - U regionu Brijanska srušile se četiri letelice

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (4)

EKSKLUZIVNO: Pogledajte šta policija radi u kući Dankine majke (VIDEO)