"IZGLEDA OBEĆAVAJUĆE": Grosi će predstaviti SB UN plan o zaštiti nuklearne elektrane u Zaporožju

Tanjug

12. 05. 2023. u 20:39

ŠEF Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Rafael Grosi planira da predstavi sporazum Rusije i Ukrajine o zaštiti Zaporoške nuklearne elektrane u Savetu bezbednosti UN ovog meseca, što takođe ukazuje da je postizanje dogovora blizu, rekli su Rojtersu neimenovani diplomatski izvori.

ИЗГЛЕДА ОБЕЋАВАЈУЋЕ: Гроси ће представити СБ УН план о заштити нуклеарне електране у Запорожју

Foto: RIA.ru

Grosi mesecima pokušava da obezbedi sporazum kako bi se smanjio rizik od nuklearne katastrofe, usled vojnih aktivnosti i granatiranja, koji u Ukrajini traju više od godinu dana zbog ruske invazije.

Takođe, planirana kontraofanziva Ukrajine u tom području povećava rizik od intenziviranja borbi u blizini elektrane i njenih šest reaktora.

Rusija i Ukrajina okrivljuju jedna drugu za granatiranje koje je više puta rušilo dalekovode od vitalnog značaja za hlađenje reaktora i sprečavanje nuklearnog topljenja. 

- Izgleda obećavajuće - rekao je jedan diplomata o postizanju dogovora, dok su drugi naveli da Ukrajina, koja se dugo protivila tom planu, sada ga podržava, dok je stav Rusije manje jasan.

+ Plan je (da se to predstavi Savetu bezbednosti) ovog meseca, ali tačan datum još nije određen - rekao je neimenovani zvaničnik, dodajući da  će Grosi izložiti tzv. "principe” o zaštiti nuklearnog postrojenja, koja bi do tada trebalo da imaju podršku Rusije i Ukrajine. 

Neki od ovih su odavno poznati, kao što je zabrana pucanja na postrojenje i iz njega. Grosi je više puta upozoravao na rizik od teškog akcidenta na postrojenju i potrebe za hitnim merama zaštite. 

IAEA je saopštila da je Grosi „i dalje angažovan u intenzivnim pregovorima sa svim uključenim stranama kako bi se osigurala zaštita Zaporoške nuklearne elektrane“.

Međutim, diplomate su izrazile sumnju u mogućnost sprovođenja sporazuma, čak i u slučaju da se zainteresovane strane dogovore oko predloženih principa.
 

BONUS VIDEO: POČELO OBELEŽAVANjE DANA POBEDE U MOSKVI - Veličanstvena parada na Crvenom trgu

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ISPOVEST RODITELJA UBIJENE ANGELINE AĆIMOVIĆ: Godinu dana od masakra u Ribnikaru (VIDEO)