KRUNISAN KRALJ ČARLS: Princ Hari došao sam (VIDEO)

Tanjug

06. 05. 2023. u 14:03

KETNBERIJSKI nadbiskup krunisao je danas kralja Čarlsa III na ceremoniji u Londonu, spustivši na njegovu glavu krunu Svetog Edvarda staru 360 godina, dok je ovaj sedeo na prestolu iz 14. veka u Vestminsterskoj opatiji.

КРУНИСАН КРАЉ ЧАРЛС: Принц Хари дошао сам (ВИДЕО)

Printskrin Bi-Bi-Si

Krunisanje je obavljeno predstavljanjem regalija - simbola kraljevske porodice poput krune, kugle i žezla, koji simbolišu različite aspekte službe i odgovornosti monarha i stavljanjem krune na glavu.

Nakon toga, svi prisutni u Vestminsterskoj opatiji uzviknuli su "Neka Bog čuva kralja".

Ceremonija je održana u prisustvu više stotina zvanica i uz prisustvo poglavara drugih verskih zajednica, a vodio ju je kentberisjki biskup uz prisustvo biskupa i kardinala iz cele Britanje.

U samom činu učestvovali su i njegov sin Vilijam, kao i unuk Džordž. Ceremonija je počela prepoznavanjem, odnosno činom u kome se kralj predstavlja svim kardinalima, to jest kongregaciji, i u kome su ga oni prepoznali kao "nesumnjivog kralja".

Nakon prepoznavanja kongregacija je odgovarila: "Bože čuvaj kralja Čarlsa''. Nakon toga, počeo je čin davanja zakletve i pomazanja koje se obavilo iza paravana jer se obo smatra najsvetijim delom ceremonije tokom kojeg kralj mora da bude skriven od pogleda.

Tanjug/Yui Mok, Pool via AP

Među zvanicama, odnosno svatovima, na venčanju su bili, pored ostalih, britanski premijer Riši Sunak, bivši premijeri Boris Džonson, Toni Bler, i Džon Mejdžor, kanadski premijer Džastin Trudo, francuski predsednik Emanuel Makron, kao i britanski princ Hari, čija se porodica nije pojavila na venčanju.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TITO TRAŽIO BATI DA MU ISPRIČA VIC O NJEMU: Ovaj odgovor je dobio od glumca (VIDEO)