TULUZU KUP FRANCUSKE, MALO ZVIŽDUKA ZA MAKRONA: Politika u senci fudbala

TULUZ je deklasirao Nant u finalu Kupa Francuske u subotu uveče, pobedom od 5:1 (4:0) na Stadionu Francuske u Parizu. Ovo je, istovremeno, bilo veče visokog rizika, jer je utakmici prisustvovao francuski predsednik Emanuel Makron, usred krize izazvane penzijskom reformom.

ТУЛУЗУ КУП ФРАНЦУСКЕ, МАЛО ЗВИЖДУКА ЗА МАКРОНА: Политика у сенци фудбала

Foto: Profimedia

Ali, sve je manje-više dobro prošlo po predsednika. Makron je, najpre, izbegao pozdrav na terenu s igračima i trenerima pred početak susreta, već ih je pozdravio u tunelu, što je opozicija okarakterisala kao taktiku da ne doživi zvižduke na zelenom terenu.

Ali, zvižduka i negodovanja nije bilo ni kasnije, dok je sedeo u loži. Kada je semafor otkucao 49 minuta i 3 sekunde, kao referenca na član Ustava 49.3 kojim je penzijska reforma proglašena bez glasanja u skupštini, čuli su se zvižduci, ali ne u prevelikoj meri.

Iz publike je u tom trenutku pokazano i nekoliko crvenih kartona s natpisom "Ne u penziju s 64 godine", ali ne onoliko koliko su sindikati očekivali.

Podeljeno je čak 30.000 kartona i 10.000 zviždaljki.

Pre početka meča, prefektura je zabranila deljenje pištaljki i pomenutih crvenih kartona, ali je sud tu odluku poništio. Sindikalci su ih delili ispred stadiona, ali su ih čuvari na ulazu ipak oduzimali - pištaljke da ne bi ometale igrače, a crvene kartone, jer u sportu nema mesta politici.

Ipak, predsednik je tokom utakmice delovao dosta usamljeno, razgovarajući sa suprugom Brižit.

Kup je i medalje su na kraju podeljeni ispred predsedničke lože, a ne na terenu, ali ni tada nije bilo negodovanja.

Red na utakmici i oko nje čuvalo je čak 3.000 policajaca, hiljadu više nego na prošlogodišnjem finalu Lige šampiona na istom mestu.

Prema jednom ispitivanju javnog mnjenja, čak 57 odsto Francuza smatralo je da je finale Kupa Francuske loše mesto za iskazivanje protesta protiv penzijske reforme, dok je 41 odsto mislio suprotno. To je dosta različito od slike u kojoj se blizu 70 odsto građana i čak 90 odsto zaposlenih protivi reformi.

Sindikati poručuju da utakmica nije bila mesto za protest i da će za to biti prilika već u ponedeljak, 1. maja, kada se očekuje istorijski odziv demonstranata.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
KO JE CRVENI KOMANDANT? Jedini Srbin general Crvene armije - Lenjin mu bio zahvalan, stradao od Staljinove ruke (FOTO)

KO JE CRVENI KOMANDANT? Jedini Srbin general Crvene armije - Lenjin mu bio zahvalan, stradao od Staljinove ruke (FOTO)

ISTORIJA Sovjetskog Saveza, svetske supersile 20. veka, upamtila je brojne heroje, borce, oficire koji su svojim junaštvom i rezultatima zadivili svet. U periodu kada se SSSR tek stvarao i uzdizao, značajan pomena bio je i doprinos jednog Srbina, Danila Srdića (1896-1937), prvog i jedinog Srbina koji je bio general Crvene armije. Ovo je njegova priča.

20. 05. 2024. u 11:53

Komentari (0)

ŠOK PRED OLIMPIJSKE IGRE: Najbolja srpska košarkašica u 28. godini završila karijeru! (VIDEO)