OSAM PROBLEMA ZAPADA U UKRAJINI: Nemački novinar o svetu pod "ruskim diktatom"

Novosti online

28. 04. 2023. u 19:28

ZAPAD se suočio sa nizom neprijatnosti u Ukrajini, piše poznati nemački novinar Gabor Štajngart u magazinu Fokus.

ОСАМ ПРОБЛЕМА ЗАПАДА У УКРАЈИНИ: Немачки новинар о свету под руским диктатом

Foto: EPA/Shutterstock/ilustracija

Može se reći da se Ukrajina približava miru, a to bi mogla biti dobra vest, piše Štajngart. Međutim, sa njegove tačke gledišta, postoje i loše vesti: po svemu sudeći, to će biti svet koji će uspostaviti „ruski diktat“.

Kako napominje autor članka, sa Ukrajinom sada nije sve u redu, ne samo u javnom mnjenju ili na bojnom polju – mnogo je povezano sa reakcijom Zapada, opširnom i slabouspešnom. Prema Gaboru Štajngartu, sada postoji osam neprijatnosti u vezi sa Ukrajinom za Zapad.

Prvo, linija fronta je preduga da bi relativno mala ukrajinska armija ovde mogla da postigne bilo kakav uspeh na terenu – dostiže oko 1300 km.

Drugo, nezavisni stručnjaci – barem nezavisni od ukrajinske vlade – takođe smatraju da je vojna oprema Ukrajine nedovoljna.

Treće, ekonomske sankcije nisu imale nikakav efekat u Rusiji koji bi mogao da natera Putina da se preda, nastavlja nemački novinar u svom članku. Za ovu i narednu godinu MMF predviđa rast ruskog BDP-a od 0,7% i 1,3%. Važna zapadna roba, poput elektronskih komponenti za vojsku, ulazi u Rusiju preko zemalja kao što su Iran ili Ujedinjeni Arapski Emirati. Moskva više ne može da prodaje svoju naftu i gas Zapadu, već Indiji i Kini. Generalno, stiče nove kupce.

Četvrti za Zapad neprijatan trenutak Gabor Štajngart formulisao je u vidu pitanja: da li je Rusija posle početka specijalne operacije u Ukrajini postala „izopštenik svetske zajednice“, kako je Zapad želeo? Odgovor je da nije.

Osim toga, Putin je uspeo da pridobije važnog igrača u odnosima sa Kinom. U skorije vreme, Si Đinping je lidera Kremlja nazvao svojim „vrednim prijateljem“. 

Kao šestu tačku, autor članka napominje činjenicu da je danas Zapad – svi saveznici zajedno – uložio u ukrajinski sukob čak 55 milijardi dolara. Cena uspeha raste, ali sam uspeh još uvek nije postignut, žali se nemački novinar.

Još jednu napetu okolnost za Zapad on vidi u činjenici da je nekada proukrajinska javnost sada izgubila interesovanje za ovaj sukob.

(alo.rs)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave