ZALUŽNIJ PRED SASTANAK „RAMŠTAJNA“: Obavestio američkog komandanta u Evropi generala Kavolija situaciji na frontu

P. Z. S./unian.net

20. 04. 2023. u 18:20

GLAVNOKOMANDUJUĆI Oružanih snaga Ukrajine Valerij Zalužnijj, uoči redovnog sastanka Kontakt grupe za pitanja odbrane u formatu Ramštajn, obavio je telefonski razgovor sa vrhovnim komandantom savezničkih snaga NATO-a u Evropi i komandantom Oružanih snaga SAD u Evropi, generalom Kristoferom Kavolijem.

ЗАЛУЖНИЈ ПРЕД САСТАНАК „РАМШТАЈНА“:  Обавестио америчког команданта у Европи генерала Каволија ситуацији на фронту

Foto: Profimedia/Ilustracija

Kako je Zalužnij rekao na društvenoj mreži Telegram, razgovarali su o prioritetnim oblastima za Ukrajinu u pogledu naoružanja, opreme i municije. O operativnoj situaciji na frontu generala Kavolija je obavestio i glavnokomandujući Oružanih snaga Ukrajine.

-Dogovorili smo se da nastavimo dijalog i aktivnu interakciju u budućnosti. Zahvalan sam na postojanoj podršci i pomoći. Ukrajini je potrebna pobeda, rekao je Zalužnij.


NOVI SASTANAK „RAMŠTAJNA“

Naredni, 11. sastanak Kontakt grupe za odbranu Ukrajine biće održan u vazduhoplovnoj bazi Ramštajn 21. aprila.

Portparol Vazduhoplovstva Jurij Ignat rekao je 15. aprila da Ukrajina čeka odluku o transferu borbenih aviona F-16 sa sledećeg sastanka ukrajinske odbrambene kontakt grupe (nazvane Ramštajn).

Foto Tanjug/AP

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski najavio je očekivanja Ukrajine od sledećeg sastanka kontakt grupe za odbranu Ukrajine (Ramštajn-11), koji će biti održan 21.

Preliminarni sastanak Kontakt grupe za odbranu Ukrajine održan je 15. marta putem video linka. Američki sekretar za odbranu Lojd Ostin pozvao je međunarodnu koaliciju zemalja u formatu Ramštajn da brzo i u potpunosti ispune svoje obaveze za jačanje odbrane Ukrajine.

Ukrajina traži od zapadnih partnera da obezbede savremene lovce F-16, ali nije doneta odluka da se oni prebace, niti u SAD niti u drugim zemljama. Predstavnik komande Vazduhoplovstva Oružanih snaga Ukrajine Jurij Ignat rekao je da će Odbrambene snage Ukrajine vrlo brzo moći da oslobode okupirane teritorije ukoliko dobiju američke lovce F-15 i F-16, koje Zemlje članice NATO-a imaju. Prema njegovim rečima, ukrajinski vojni piloti mogu da nauče da upravljaju F-16 za manje od šest meseci.

6. aprila postalo je poznato da su dva ukrajinska pilota uspešno testirana na savremenim lovcima u Sjedinjenim Državama.

Vršilac dužnosti ministra odbrane Kraljevine Danske Troels Lund Poulsen rekao je 11. aprila da odluku o prebacivanju aviona F-16 Ukrajini treba doneti zajedno sa zemljama saveznicima.

BONUS VIDEO - „Granit 2023“ - Pripreme za prikaz sposobnosti Vojske Srbije

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

Komentari (1)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!