POGLEDAJTE – BRODOVI NOVA META ZA "LANCETE": Ruska bespilotna letelica pogodila ukrajinski patrolni brod u blizini Zaporožja (VIDEO)

P. Z. S. /eurasiantimes.com

20. 04. 2023. u 17:14

RUSKI dron kamikaza Lancet-3 udario je u ponedeljak u ukrajinski patrolni čamac na reci Dnjepar, pokazuje video koji se distribuira na društvenim mrežama.

ПОГЛЕДАЈТЕ – БРОДОВИ НОВА МЕТА ЗА ЛАНЦЕТЕ: Руска беспилотна летелица погодила украјински патролни брод у близини Запорожја (ВИДЕО)

Foto Tviter@UAWeapons


Incident se dogodio u blizini Zaporožja, a ruski posmatrači tvrde da Ukrajina planirala iskrcavanje preko reke, što je osujećeno.

Ovo je ujedno drugi takav incident da je ukrajinski morski brod pogođen Lancetom. Prvi udar bio je u novembru prošle godine.

Kao što je ranije izvestio EurAzijan Tajms (EurAsian Times), lutajuća municija (dronovi kamikaze), generalno, i Lancet-3, posebno, pojavili su se kao vodeće i revolucionarno oružje ovog rata, praveći pustoš među ukrajinskom kopnenom vojnom opremom.

U kombinaciji sa kamikaza dronom Geranium-2 (ili Geranj-2), bespilotne letelice (UAV) imale su značajan strateški uticaj na rat, uprkos tome što su i same bile malo taktičko oružje, što je predstavljalo jedinstveni fenomen u ratovanju u dvadeset prvom veku.

Iranski Šahed-136 (poznat kao „Geranj“ u ruskoj službi) devastirao je ukrajinsku protivvazdušnu odbranu delujući kao mamac za privlačenje ukrajinskih radara za kontrolu vatre ili gađajući civilno-vojne ciljeve kao što su komandni i koordinacioni centri ili mreže za distribuciju energije.


DRON PROTIV BRODA

Na snimku se vidi kako patrolni čamac projekta 376 Jaroslavec snima nadzemni dron, verovatno Orlan-10, kako plovi rekom Dnjepar pored velikog broda nalik barži.

Snimak je presečen i na sledećoj sceni se vidi mreža za ciljanje usmerena ka mostu čamca sa prednje strane, a zatim se približava, što sugeriše da je to izvor sa samog Lanceta-3. Još jedan video sa Orlan-10 prikazuje Lancet kako udara u čamac.

Čamac, međutim, nastavlja da se kreće, a zatim se, u završnom delu snimka, vidi u blizini peščane obale, što sugeriše da se posada evakuisala. Tada se vidi da vatra na brodu postaje intenzivna, što znači da je Lancet-3 pogodio nešto municije u prednjem delu, uzrokujući sekundarnu eksploziju i požare.


UKRAJINA ŽELI DA FORSIRA REKU DNjEPAR?

Prema nekim izveštajima, ruski obaveštajci su otkrili bazu borbenih čamaca i jurišnih čamaca Oružanih snaga Ukrajine (VSU) u regionu Zaporožja. Oni patroliraju Dnjeprom i spremaju se za desantnu operaciju zauzimanja Energodara, smatraju neki ruski stručnjaci za odbranu.

Ali iskustvo iz prošlogodišnjeg povlačenja iz Harkova sugeriše da bi Ukrajina takođe mogla da stvara diverziju nastavljajući da gađa jedno područje, a zatim udara na drugo. To je bio jedan od retkih taktičkih uspeha ukrajinske vojske.

Međutim, na osnovu površnog pregleda zvaničnog reklamnog materijala i video snimaka koje je objavilo Ministarstvo odbrane Rusije (RuMoD) i mediji sa ruskih i ukrajinskih Telegram kanala, izgleda da je raspoređivanje (trupa), od severoistoka do krajnjeg juga Ukrajine, prilično decentralizovano.

Sa Putinom u iznenadnoj poseti Hersonu, ruske snage će biti budne i izbegavaće da se osramote iznenadnom ukrajinskom kontraofanzivom. Štaviše, novi priliv oružja i dronova sa Zapada deluje kao “podizač morala” i blago taktičko pojačanje, a s obzirom na raspoloženje u ukrajinskom rukovodstvu, oni će nastaviti da se odupiru ruskom napadu.

Drugo gledište je da je pažnja Ukrajine i dalje na strateškom gradu Bahmut, iz kojeg je bilo izvještaja o povlačenju suočenih s ruskim napredovanjem.

-Međutim, manji napadi na druga područja čitavog fronta će se nastaviti jer ne mogu da ga ostave nezaštićenim i da dozvole Rusiji da uđe i preuzme preostale male oblasti na istoku i jugu bez otpora. Ali za sada se čini da je Bahmut glavni ukrajinski interes, rekao je jedan komentar vodećoj ruskoj Telegram grupi.


DRON I ČAMCI

U međuvremenu, čamac, nazvan projekat 376 Jaroslavec, u velikoj meri koristi Ukrajina. -Slični primeri su ranije viđeni u upotrebi od strane Ukrajinske rečne flote, navodi se u tvitu organizacije Ukrain Vepons Treker (Ukraine Weapons Tracker).

Lancet-3 dron je takođe pretrpeo nadogradnju tokom rata. RIA Novosti je izvestila o modernizovanoj verziji sa novim elektro-optičkim sistemom i poboljšanim softverom koji je poboljšao kontrolu leta.

-Takođe je dobio snažniju bojevu glavu, koja omogućava pouzdano gađanje haubica, tenkova, oklopnih vozila, radara, sistema protivvazdušne odbrane i neprijateljske ljudske snage, dodaje se u izveštaju. Bespilotna letelica sada dolazi sa tri tipa bojevih glava – kumulativnim, visokoeksplozivnim-fragmentiranim i termostatskim.

U novembarskom incidentu, Lancet-3 je udario i skoro potpuno uništio Giurza-M (projekat 58155) dok je plovio u crnomorskoj luci Očakov.

BONUS VIDEO - „Granit 2023“ - Pripreme za prikaz sposobnosti Vojske Srbije

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

Komentari (0)

ČUDO U BEOGRADU: Ruska himna prestala da se intonira tokom dodele zlata, a onda se desilo - ovo (VIDEO)