NETANIJAHU PORUČIO: Normalizovanje odnosa sa Saudijskom Arabijom bi bio ogroman skok napred

Tanjug

17. 04. 2023. u 22:10

IZRAELSKI premijer Benjamin Netanijahu rekao je danas da bi normalizovanje odnosa sa Saudijskom Arabijom bio "ogroman skok" ka okončanju arapsko-izraelskog konflikta.

НЕТАНИЈАХУ ПОРУЧИО: Нормализовање односа са Саудијском Арабијом би био огроман скок напред

Foto: Printskrin

-Želimo normalizaciju i mir sa Saudijskom Arabijom. Vidimo to kao potencijalno veliki skok ka okončanju arapsko-izraelskog konflikta, rekao je Netanijahu nakon sastanka sa američkom senatorkom Lindzi Grejem, preneo je Rojters.

On je dodao da bi takav sporazum mogao da ima "ogromne, istorijske konsekvence, kako za Izrael, Saudijsku Arabiju, tako i za region i svet".

Izrael je otvorio diplomatske odnose sa pojedinim arapskim zemljama od 2020. godine, uključujući susedima Saudijske Arabije - Bahreinom i Ujedinjenim Arapskim Emiratima.

Međutim, Rijad se suzdržao od priznavanja Izraela, rekavši da je takav potez vezan za rešavanje palestinskog pitanja.

Veliki korak unazad za Netanijahuove napore došao je prošlog meseca kada je, uz inicijativu Kine, izraelski glavni regionalni protivnik, Iran, poboljšao odnose sa Saudijskom Arabijom.

Izraelsko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da je zatražilo od Kine da utiče na Iran da ne pravi nuklearno oružje.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ISPOVEST RODITELJA UBIJENE ANGELINE AĆIMOVIĆ: Godinu dana od masakra u Ribnikaru (VIDEO)