IZRAELSKI PULS BOLJI OD AMERIČKOG HIMARSA: Kraljevina Holandija za svoju armiju izabrala VBR izraelskog proizvođača Elbit

P. Z. S. / bulgarianmilitary.com

10. 04. 2023. u 20:32

DRŽAVNI sekretar za odbranu Holandije obratio se Predstavničkom domu zemlje pismom u kojem objašnjava da nabavkom artiljerijskih raketnih sistema za vojsku jačaju vatrenu moć oružanih snaga i to za duže vreme, uključujući i nabavku oružja dugog dometa za mornaricu i vazduhoplovstvo.

ИЗРАЕЛСКИ ПУЛС БОЉИ ОД АМЕРИЧКОГ ХИМАРСА: Краљевина Холандија за своју армију изабрала ВБР израелског произвођача Елбит

Foto: Printscreen


To su sistemi koji mogu da gađaju mete sa velikom preciznošću i snagom na većim udaljenostima. Konkretno, holandska odbrana je izabrala izraelske sisteme PULS za kopnene i američke rakete Tomahavk i JASSM-ER za pomorske i vazdušne snage. Očekivana ukupna vrednost dostiže 4 milijarde evra.

Očekuje se da će Holandija, koja se naziva i „Kraljevina niskih zemalja“, ove godine kupiti izraelski PULS. Prema izjavama holandskih medija, ovaj posao će biti vredan oko 500 miliona evra. Holandija će tako imati sopstvenu raketnu artiljeriju prvi put posle nekoliko godina, što će joj omogućiti da pruži efikasnu vatrenu podršku.

Trenutno se holandska vatrena podrška zasniva na oklopnim haubicama koje mogu da pucaju na udaljenosti do 50 kilometara.

Holandija je prvobitno nameravala da kupi američki HIMARS. Vašington je ponudio cenu od 670 miliona dolara. Na kraju se ipak Amsterdam zaustavio na izraelskom PULS-u.

Amsterdam je dao objašnjenje zašto su preferirali izraelski sistem i ispostavilo se da razlog nije novac, već tehnološke mogućnosti. Na primer: u poređenju sa američkim HIMARS sistemom, PULS može da nosi više projektila, takođe omogućava kupovinu više raketa sa istim budžetom, a mogu biti dostupne i ranije.

Na kraju, ali ne i najmanje važno, Holandija uzima u obzir činjenicu da je evropska municija veoma pogodna za izraelski PULS sistem. Ovo ne samo da će uštedeti novac holandskih poreskih obveznika, već će olakšati buduće logističke procese u isporuci otkupa i municije.

Foto Tanjug/AP

Holandija nije jedina zemlja koja je izabrala izraelskog proizvođača i njegov raketni sistem. Danska takođe kupuje sistem PULS, a Nemačka pokazuje interesovanje koje „nudi izglede za međunarodnu saradnju radi povećanja evropske autonomije“. Nemačka kompanija Krauss Maffei Wegmann (KMW) dogovorila je prošle godine sa izraelskim Elbit Sistemima (Elbit Systems) da razvije verziju za Evropu pod nazivom Europuls.

Međutim, Holandija se neće ograničiti na kupovinu PULS-a. Očekujući svoje F-35 koje su naručile od SAD, i isporuku PULS-a, Amsterdam je odlučio da potraži odgovor na pretnju na moru. Stoga se Holandija odlučila na američku protivbrodsku raketu Tomahavk. Na ovaj način će se holandski ratni brodovi moći da se suprotstave potencijalnom neprijatelju na udaljenosti od 1.000 km.

Na kraju, ali ne i najmanje važno, da bi bila kompatibilna i tokom vežbi i u stvarnoj borbi, Holandija je pogledala okolo i shvatila da Britanija i Španija takođe koriste Tomahavk protiv pomorskih pretnji. Očekuje se da će Španija, na primer, ovom raketom naoružati svoje podmornice S-80, koje tek treba da uđu u službu.

Rešavajući neke od složenih odbrambenih zadataka, kao što su vazduh i more, Holandija je odlučila da preduzme akciju da naoruža svoje F-35. Stoga SAD ponovo postaju glavni snabdevač holandskih želja, ovog puta da snabdevaju Amsterdam raketama JASSM-ER. Ovo su rakete vazduh-zemlja i takođe imaju isti domet kao Tomahavk – 1.000 km. Opet, pored Australije i SAD, neke evropske zemlje su već uvele JASSM-ER u svoje usluge, kao što su Nemačka, Finska i Poljska.

BONUS VIDEO - POGLEDAJTE ISPALjIVANjE "MOSKIT" KRSTAREĆE RAKETE: Vežbe ruske Pacifičke flote u Japanskom moru

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

LEGENDA KOŠARKE ŠOKIRALA EVROPU: Evo snimka na kome krade parfeme u Beogradu (VIDEO)