OVO NIKO NIJE OČEKIVAO: Američki general u kabini vrhunskog ruskog lovca Su-30 u Indiji

P. Z. S. /eurasiantimes.com

13. 04. 2023. u 17:31

USRED ukrajinskog rata i pojačane geo-političkih tenzija, pojavila se izuzetno retka slika iz Indije u kojoj je viđen viši američki komandant u ruskom borbenom mlaznjaku zajedno sa indijskim pilotom.

ОВО НИКО НИЈЕ ОЧЕКИВАО: Амерички генерал у кабини врхунског руског ловца Су-30 у Индији

Foto: EPA


Američki komandant vazduhoplovnih snaga (US Pacific Air Force Commander), general (Kenet S, Vilbah) Kenneth S. Wilsbach, leteo je u ruskom borbenom mlaznjaku, Suhoi (SU30MKI) u vazduhoplovnoj bazi Kalaikunda indijskih vazduhoplovnih snaga(IAF), tokom zajedničkih amričko – indijskih vojnih vežbi "Cope India" (10- 24. aprila).

General Vilbah je leteo u "misiji za obuku" tokom vršenja u Cope India, rekao je portparol IAF-a, Wg Cdr Ashish Moghe, u službenom saopštenju u Delhiju.

Američki komandant je takođe komunicirao sa Air Marshal SP Dharkar, AOC-in-C-om IAF-ove istočne vazdušne komande i učesnika vežbi tokom njegove posete Kalaikundi, Indijine vazdušne baze u Zapadnom Bengalu.

General Vilbah je ovih dana u zvaničnoj poseti Indiji i upoznao je šefa IAF-a, vazdušnog Maršala VR Chaudhar-u i sekretara odbrane Giridhar Aramanu u Delhiju pre posete Kalaikundi.

Saznaje se da je general Vilbah podelio detalje obaranja niza kineskih balona od strane američkih borbenih aviona sa vrhom IAF. Kineski "špijunski balon bio je u misiji špijuniranja u SAD, tvrdnju koje je odbila Kina.

-Vežba “Cope India 23”, je bilateralna vazduhoplovna vežba između vazduhoplovnih snaga IAF-a i Sjedinjenih Država (USAF), održava se na vazduhoplovnim stanicama Arjan Sing (Panagarh), Kalaikunda i Agra (Utar Pradeš). Vežba ima za cilj da poboljša međusobno razumevanje između dve vazdušne sile i podeli svoju najbolju obuku.

Prva faza vežbi “Cope India 23” započela je 10. aprila u Agri. Ova faza vežbe fokusira se na mobilnost vazdušnih snaga i uključuje transportne vazduhoplove i jedinice specijalnih snaga iz obe armije.

Obe strane su koristile vazduhoplove C-130J i C-17, sa USAF-om koji upravlja MC-130L. Vežba takođe uključuje prisustvo posada japanskih vazduhoplovnih snaga, koji učestvuju kao posmatrači.

Sledeća faza vežbanja “Cope India 23” počelaa je u vazduhoplovnoj bazi Kalaikunda 13. aprila. Ovaj segment vežbe svedočiće učešćem B1B bombardera američkog vazduhoplovstva.

F-15 borbeni avioni USAF-a će se takođe pridružiti vežbama naknadno. IAF elementi uključuju SU-30 MKI, rafale, tejas i jaguar borbene avion. Vežbu će podržati vazdušne cisterne, avioni sa sistemima za upozorenja i upravljanje AWACS i rano upozorenje i upravljanje IAF-a (AEWAC).

Foto IAF

U periodu dok ukrajinski rat i dalje traje, Finska se pridružila NATO-u, a bilo je i tenzija između SAD i Rusije, neki stručnjaci veruju da je to početak - Hladnog rata deo 2.

Ali američki komandant koji je leteo ruskim borbeni avionom, bio je jasan znak. Indija poseduje više od 250 sukhoi borbenih aviona. SU-30MKI je u Indiji izgrađen u licencu iz Rusije.

BONUS VIDEO - POGLEDAJTE ISPALjIVANjE "MOSKIT" KRSTAREĆE RAKETE: Vežbe ruske Pacifičke flote u Japanskom moru

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

ODBIO JE NAS! IGRA ZA NJIH! Hrvate baš pogodio spisak Srbije za EURO 2024, jedan igrač im je trn u oku