ENGLESKI MEDIJI: Više od polovine NATO specijalaca u Ukrajini su Britanci

P. Z. S. / theguardian.com

12. 04. 2023. u 00:48

PROCURILI američki vojni dokumenti pokazuju da je Velika Britanija rasporedila čak 50 specijalaca u Ukrajinu.

ЕНГЛЕСКИ МЕДИЈИ: Више од половине НАТО специјалаца у Украјини су Британци

Foto: Jutjub/MilitaryCorner/BackStageProd


Dokumenti sugerišu da su više od polovine pripadnika zapadnih specijalnih snaga prisutnih u Ukrajini između februara i marta ove godine možda bili Britanci.

Nejasno je u kojim aktivnostima su specijalne snage mogle biti angažovane i da li se broj osoblja održava na ovom nivou.

Elitne vojne snage Velike Britanije, čije su aktivnosti obično obavijene velom tajne, sastoje se od više jedinica, uključujući Specijalnu vazdušnu službu (SAS).

Vlada Velike Britanije od početka rata nije objavila da su specijalne snage bile aktivne u Ukrajini. Pre invazije Rusije, u junu 2021. ambasada Velike Britanije u Kijevu je saopštila da su njene specijalne snage sprovodile aktivnosti obuke sa ukrajinskim snagama.

Foto: Profimedia/Gugl mape printskrin/Vikipedija

Ministarstvo odbrane (MoD) je odbilo da komentariše otkrića ili odgovori na pitanja o osoblju Ujedinjenog Kraljevstva u Ukrajini poslednjih meseci. Međutim, u tvitu odeljenje je reklo da je curenje „pokazalo ozbiljan nivo netačnosti“.

Dokumenti koji su procurili, koji nisu verifikovani, deo su tranše poverljivih američkih vojnih i obaveštajnih fajlova koji su postavljeni na Diskord, platformu koju koriste igrači igrica. Za sada, originalni izvor datoteka ostaje nepoznat.

Poslednjih dana, dokumenti, koji sada kruže društvenim mrežama i onlajn forumima za diskusiju, izazvali su niz medijskih izveštaja o procenama američke vojske i obaveštajnih službi, pre svega o ratu u Ukrajini.

Iako se čini da su neke od datoteka koje se dele na mreži lažirane, američke novinske kuće, uključujući Njujork tajms, izvestile su da američki zvaničnici priznaju da su mnogi dokumenti originalni i da su prvobitno deljeni onlajn bez izmena.

Gardijan je pregledao deo dokumenata koji su procurili, a koji sadrže fotografije najmanje dva „dnevna ažuriranja“ u vezi sa ruskom invazijom na Ukrajinu. Oznake na dokumentima sugerišu da su pripremljeni za visoke zvaničnike američke odbrane.

Označena kao „tajna“, čini se da su dva dnevna ažuriranja kreirana u februaru i martu ove godine. Oni sadrže najnovije informacije o vojnim operacijama, logistici, isporuci oružja i obuci ukrajinskih snaga od strane SAD i njenih saveznika u NATO-u.

Foto MO Ukrajine

U jednom odeljku, pod naslovom „SAD/NATO SOF u UKR“, izgleda da se u dokumentima navodi broj zapadnih specijalnih snaga prisutnih u Ukrajini. Čini se da dokumenti imaju datum februar i mart 2023.

Prema dosijeima, američki zvaničnici su tada procenili da je od 97 pripadnika specijalnih snaga iz zemalja NATO-a aktivnih u Ukrajini, 50 Britanaca. Ovo je znatno više od broja iz SAD i Francuske, za koje je rečeno da su rasporedile 14, odnosno 15 pripadnika specijalnih snaga.

Čini se da dokumenti nude delimičan snimak američkih vojnih procena ratnog stanja i podrške saveznika Ukrajini. Oni ne sadrže nikakve informacije o svrsi raspoređivanja britanskih ili drugih kontingenata specijalnih snaga.

Dokumenti sugerišu da bi specijalne snage mogle da budu deo komande specijalnih snaga NATO-a koju koordiniše štab za specijalne operacije vojnog saveza, ali precizni detalji o tome kako su snage organizovane nisu precizirani.

Ukrajinci imaju novo oružje, Foto AP

 

Specijalne snage Velike Britanije uključuju SAS, Specijalnu službu za čamce, Specijalni izviđački puk, kao i nekoliko drugih tajnih vojnih jedinica kao što je 18 (UKSF) Signalni puk.

Jedinice koje sprovode tajne operacije, kao i tajne operacije nadzora i izviđanja, najtajnije su organizacije britanske vojske. Za razliku od obaveštajnih službi, specijalne snage ne podležu spoljnom parlamentarnom nadzoru.

BONUS VIDEO - POGLEDAJTE ISPALjIVANjE "MOSKIT" KRSTAREĆE RAKETE: Vežbe ruske Pacifičke flote u Japanskom moru

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (5)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave