ŠTA AMERIKANCI OČEKUJU OD UKRAJINSKE KONTRAOFANZIVE? Nisu optimistični, sumnjaju u sposobnosti Kijeva

Novosti online

11. 04. 2023. u 09:26

REZULTATI kontraofanzive ukrajinske vojske biće skromni, i SAD sumnjaju u sposobnost Kijeva da ostvari svoje ciljeve, piše Vašington post, pozivajući se na procene američkih obaveštajnih službi sadržane u dokumentima koji su procurili na internet.

ШТА АМЕРИКАНЦИ ОЧЕКУЈУ ОД УКРАЈИНСКЕ КОНТРАОФАНЗИВЕ? Нису оптимистични, сумњају у способности Кијева

Foto: Profimedia/Ilustracija/Google maps

Američki medij navodi podatke iz dokumenta sa oznakom "strogo poverljivo", koji je sastavljen početkom februara na osnovu informacija agenata i obaveštajnih službi.

Dokument se odnosi na "nedostatke u formiranju snaga i podrške" ukrajinske vojske, kao i na verovatnoću da će ukrajinska operacija dovesti samo do "skromnih teritorijalnih akvizicija".

Prema pisanju lista, u dokumentu se napominje da je strategija Ukrajine vraćanje teritorija na istoku pod svoju kontrolu, kao i u pokušaju presecanja "kopnenog mosta" ka Krimu.

Međutim, američke obaveštajne agencije veruju da će ojačana ruska odbrana, u kombinaciji sa "stalnim nedostacima Ukrajine u obuci i snabdevanju municijom, verovatno otežati napredovanje i pogoršati gubitke tokom ofanzive".

List se poziva i na neimenovane američke zvaničnike i piše da tajna procena Nacionalnog obaveštajnog saveta SAD predviđa skromne rezultate buduće ofanzive Oružanih snaga Ukrajine.

Izvori su za novine rekli da je ova procena nedavno predstavljena grupi pojedinaca u Kongresu. Prema ovoj prognozi, malo je verovatno da će Ukrajina moći da povrati toliko teritorije kao u jesen 2022. godine, primećuje list.

Izdanje piše da su nekoliko nedelja nakon pripreme dokumenta američki zvaničnici razgovarali sa "ukrajinskim liderima", i da su nastojali da shvate da li se ofanzivne ambicije Kijeva poklapaju sa njegovim mogućnostima. Do jedne razmene mišljenja o ovom pitanju došlo je sredinom marta tokom telefonskog razgovora u kojem su učestvovali predsedavajući Združenog generalštaba Oružanih snaga SAD general Mark Mili, američki sekretar odbrane Lojd Ostin, američki savetnik za nacionalnu bezbednost Džo Bajden, Džejk Saliven i njihove ukrajinske kolege.

BONUS VIDEO: POGLEDAJTE ISPALjIVANjE "MOSKIT" KRSTAREĆE RAKETE - Vežbe ruske Pacifičke flote u Japanskom moru

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2000, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

ŠOK: Rafael Nadal deklasiran u Barseloni