PANIKA NA TAJVANU: Vežba se završila, ali kineska flota ostala u moreuzu

Tanjug

11. 04. 2023. u 07:33

OSAM brodova kineske ratne mornarice je i nakon završetka trodnevnih vojnih vežbi ostalo u vodama oko Tajvana, saopštilo je danas ministarstvo odbrane u Tajpeju, a tajvanska predsednica Cai Ing Ven kritikovala je Peking zbog, kako je navela, "neodgovornog" ponašanja.

ПАНИКА НА ТАЈВАНУ: Вежба се завршила, али кинеска флота остала у мореузу

Foto: Tanjug/Lin Jian/Xinhua via AP

Kina je započela vežbe u subotu, nakon što se Cai vratila u Tajpej posle sastanka u Los Anđelesu sa predsedavajućim Predstavničkog doma američkog Kongresa Kevinom Makartijem, prenosi Rojters.

Iako je Peking u ponedeljak uveče saopštio da su vežbe završene, ministarstvo odbrane Tajvana je saopštilo da je osam kineskih brodova ostalo u vodama oko ostrva, ali nije iznosilo više detalja.

- Kineske vojne vežbe izazvale su nestabilnost na Tajvanu i celoj oblasti i to su neodgovorni postupci velike zemlje regiona - napisala je tajvanska predsednica Cai Ing Ven na Fejsbuku, nakon što je Peking završio trodnevne vežbe oko ostrva. 

Kina, koja je upozorila SAD da ne dopuste Cai da poseti ili se sastane s Makartijem, nikada se nije odrekla upotrebe sile kako bi ostrvo koje smatra svojom teritorijom stavila pod kontrolu, navodi britanska agencija.

Cai je saopštila u objavi na Fejsbuku i da je kao predsednica "predstavljala svoju zemlju u svetu" i da njene posete insostranstvu, uključujući zaustavljanja u SAD, nisu novost i da je to ono što građani Tajvana očekuju.

Ona je saopštila i da su tajvanske oružane snage i obalska straža reagovale smireno i profesionalno na kineske vojne vežbe. 

- Iako su kineske vojne vežbe privedene kraju, nacionalna vojska i tim za nacionalnu bezbednost nastaviće da drže svoje položaje i brane zemlju - dodala je Cai.

BONUS VIDEO: SEVERNA KOREJA LANSIRALA DVE BALISTIČKE RAKETE - Odgovor na manevre SAD i Južne Koreje

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

RUSIJA JE ZGROŽENA: Ovo je najnoviji uslov za Ruse da bi učestvovali na Igrama Pariz 2024