SUKOBI U LIONU, RENU, NANTU: Ponovo žestoko na francuskim ulicama

Veliki broj ljudi i u četvrtak je izašao na ulice francuskih gradova u protestu protiv penzijske reforme. Od ranog jutra, manifestanti su se okupili u Renu, Marselju, Nantu, Lionu... U Parizu, povorka kreće u 14 sati, sa Trga Invalidi, a predviđeno je da se zaustavi na Italijanskom trgu u 19 sati.

СУКОБИ У ЛИОНУ, РЕНУ, НАНТУ: Поново жестоко на француским улицама

Goran Čvorović

Prethodno su sindikalci sa pariske železničke stanice Lion okupirali prostorije jednog investicionog fonda u Parizu, objasnili zaposlenima svoj pokret, a onda, posle pola sata, izašli i krenuli ispred Skupštine.

Radnici gradske čistoće su zaustavili rad u Sent Etjenu, štrajkači su blokirali prilazni put Arlu, barikade su postavljene na kružnim tokovima na više mesta u zemlji. Prekinuta je i nastava u nekoliko stotina liceja.

U Lionu je tokom dana došlo do sukoba najradikalnijih demonstranata s policijom. "Crni blokovi" u ovom gradu su lomili izloge, naročito banaka, palili kontejnere, gađali snage reda, dok su specijalci ispaljivali suzavac.

I u Nantu je došlo do sukoba i napete atmosfere, takođe su stradali izlozi i kante za smeće, dok je policija bacala dimne bombe. U Renu se formirala kolona automobila duga 30 kilometara. Tenzija je bilo i u ovom gradu.

Pre polaska povorke u Parizu, gradske vlasti su sklonile bicikle, trotinete i sve ono što bi moglo da bude zapaljeno, dok su vlasnici radnji, banaka i agencija zakucavali izloge drvenim daskama, da bi sprečili eventualnu štetu.

- Manifestacije me do sada koštaju 800 do 1000 evra, za koliko će mi zbog štrajka tokom tri meseca biti umanjena plata, ali u odnosu na to što žele da nam uzmu dve godine života, to nije ništa. Kradu nam i sto-dvesta evra mesečno na inflaciju – poručila je preko francuskih medija Ženevjev, učiteljica iz pariskog predgrađa Banjole, objašnjavajući tako stanje duha učesnika protesta.

Sve se događa u trenutku kada je magazin "Forbs" utvrdio da su najbogatiji muškarac i žena na planeti Francuz i Francuskinja, što ide naruku ideji krajnje levice da vlast popunu penzijske kase treba da traži dodatnim oporezivanjem ultrabogataša, a ne podizanjem starosne granice za penziju običnim ljudima.

Svi sada čekaju odluku Ustavnog saveta 14. aprila o ustavnosti zakona proguranog bez glasanja u skupštini.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

NOVAK ĐOKOVIĆ TAJNO U URGENTNOM CENTRU: Ovo su rezultati pregleda posle udarca flašom u glavu!