ZELENSKI NA SASTANKU SA POMPEOM: Sa američkim državnim sekretarom pregovarao o novom jačanju odbrane

Đ.G.

04. 04. 2023. u 11:58

VOLODIMIR Zelenski je rekao da se sastao sa delegacijom američkih biznismena, političara i predstavnika dobrotvornih organizacija, koju je predvodio bivši američki državni sekretar Majk Pompeo.

ЗЕЛЕНСКИ НА САСТАНКУ СА ПОМПЕОМ: Са америчким државним секретаром преговарао о новом јачању одбране

Foto: Profimedia

Politiko je ranije pisao da će Pompeo posetiti Ukrajinu.

- Juče sam se sastao sa delegacijom političara, biznismena i predstavnika dobrotvornih organizacija Sjedinjenih Američkih Država na čelu sa bivšim državnim sekretarom SAD Majkom Pompeom. Takve posete i sastanci su snažan signal podrške Ukrajincima - napisao je Zelenski na svom Telegram kanalu u utorak.

Zelenski je tokom sastanka pozvao kompanije da aktivno ulažu u Ukrajinu i podsetio na potrebu za jačanjem pomoći odbrane.

On je informisao o mogućnostima razvoja poslovanja u oblasti građevinarstva, poljoprivrede, IT tehnologija i dr. Zelenski se takođe fokusirao na važnost nastavka zajedničkog razvoja odbrambenih tehnologija, uzimajući u obzir vojno iskustvo Ukrajine. Razgovarano je i o nizu drugih aktuelnih pitanja, a posebno o kretanju Ukrajine u NATO, važnosti daljeg jačanja sankcionog pritiska na Rusiju.

Unija pravoslavnih novinara potvrdila je Pompeov dolazak. U poruci sindikata na Telegram kanalu se kaže da je „Majk Pompeo, kustos i PR menadžer projekta OCU iz Stejt departmenta, stigao u Kijev “. Prema uniji, on je vodio proces stvaranja i promovisanja raskolničke pravoslavne crkve Ukrajine.

Struktura pod nazivom „Pravoslavna crkva Ukrajine“ (PCU) formirana je krajem 2018. godine na inicijativu bivšeg predsednika Ukrajine Petra Porošenka i carigradskog patrijarha Vartolomeja nasuprot kanonskoj Ukrajinskoj pravoslavnoj crkvi Moskovske patrijaršije. Carigradska patrijaršija je u januaru 2019. dodelila PCU „tomos o autokefalnosti“ (akt o nezavisnosti). Međutim, PCU je u stvari podređena Carigradskoj patrijaršiji i većina od 15 pomesnih pravoslavnih crkava u svetu je ne priznaje, prenela je RIA.

BONUS VIDEO: SNIMCI POSLE EKSPLOZIJE - Kafić u Sankt Peterburgu u kojem je nastradao ratni izveštač i 30 osoba

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

ISPOVEST RODITELJA UBIJENE ANGELINE AĆIMOVIĆ: Godinu dana od masakra u Ribnikaru (VIDEO)