KONTROVERZNA ODLUKA EMANUELA MAKRONA: Moguća legalizacija eutanazije, želi da uvede "francuski model"

Novosti online

03. 04. 2023. u 21:56

EMANUEL Makron rekao je u Parizu da želi da uvede "francuski model okončanja života" kao odgovor na nedavni panel građana koji je glasao za legalizaciju eutanazije.

КОНТРОВЕРЗНА ОДЛУКА ЕМАНУЕЛА МАКРОНА: Могућа легализација еутаназије, жели да уведе француски модел

Profimedia

Eutanazija je čin namernog okončanja nečijeg života pod medicinskim nadzorom kako bi se okončali bol i patnja.

Ovo osetljivo pitanje je na različite načine regulisano širom sveta. Makron je pozvao vladu i članove parlamenta iz različitih klubova da napišu predlog mogućih načina za okončanje života.

Nije dao konkretna obećanja i nejasno je šta to znači za kontroverzno pitanje eutanazije. Zaključci panela građana trebalo bi da posluže kao polazna osnova za diskusiju.

Aktivna eutanazija, koja uključuje davanje smrtonosnog sredstva osobi, zabranjena je u Francuskoj. Dozvoljena je pasivna eutanazija, koja podrazumeva isključivanje uređaja koji održavaju osobu u životu, i indirektna eutanazija, u kojoj snažni lekovi smanjuju bol i ubrzavaju smrt. Prošle jeseni, francuski savet za etiku predložio je etički oblik aktivne eutanazije pod strogim uslovima.

Pristup eutanaziji, prema predlogu Saveta, trebalo bi da bude omogućen terminalno bolesnim odraslim osobama sa fizičkim ili psihičkim poteškoćama koje se ne mogu smanjiti. Njihova bolest mora biti opasna po život čak i u srednjoj fazi. Zdravstveni radnici, rekao je panel, zadržali bi pravo da odbiju da daju smrtonosno sredstvo, ali moraju pacijenta uputiti nekom drugom.

Francusko društvo je podeljeno po ovom pitanju. Makron je u ponedeljak najavio i desetogodišnji plan za palijativno zbrinjavanje, koji bi obezbedio određeni broj kreveta za palijativno zbrinjavanje u svakoj pokrajini.

BONUS VIDEO: VODENI TOPOVI I SUZAVAC - Pogledajte sukobe u Lionu na protestima protiv reforme penzionog sistema

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dve zvezde – jedno spektakularno veče!  Da zagreje i preokrene budućnost

Dve zvezde – jedno spektakularno veče! Da zagreje i preokrene budućnost

Reflektori srpske prestonice sinoć su bili upereni u dve zvezde - legendarnog Zdravka Čolića i zaista jedinstvenu, potpuno novu zvezdu među uređajima za zagrevanje duvana - Ploom! U prepunoj hali 5 Beogradskog sajma, pred više od 1.500 ljudi i uz dobro poznate hitove kao što su "Ti si mi u krvi", "Čija je ono zvezda“ i "Tebe čuvam za kraj", JTI, prva i jedna od najvećih japanskih investicija i cigaretna kopanija broj jedan u Srbiji, lansirala je Ploom X Advanced - najsavremeniji uređaj za zagrevanje duvana sa inovativnom i jedinstvenom HeatFlow tehnologijom usavršenom u Japanu.

10. 05. 2024. u 16:45

Komentari (0)

PROROČANSTVO SE ISPUNILO: Neka se Zapad spremi! On je novi ruski ministar sporta - želi da okreči Kremlj u belo i vrati Julijanski kalendar