BERLIN PORUČIO - DOŠLO JE VREME DA AMERIČKI VOJNICI IDU KUĆI: Nemačka raskida odnos ekstremnog podaništva sa SAD

Novosti Onlajn

02. 04. 2023. u 20:42

BERLIN mora da raskine sa svojim „odnosom ekstremnog podaništva" prema Americi i njenoj spoljnoj politici obeleženoj kršenjem međunarodnog prava, izjavila je Sevim Dagdelen, zamenica šefa poslaničke grupe Levice u Bundestagu.

БЕРЛИН ПОРУЧИО - ДОШЛО ЈЕ ВРЕМЕ ДА АМЕРИЧКИ ВОЈНИЦИ ИДУ КУЋИ: Немачка раскида однос екстремног подаништва са САД

Foto: Profimedia/Ilustracija

Nemačka mora da zahteva da se američke snage povuku zajedno sa svojim nuklearnim oružjem, dodala je ona.

- Posle 78 godina, vreme je da američki vojnici odu kući - istakla je Dagdelen na skupu povodom 75. godišnjice Maršalovog plana dodajući da „američke vojne baze deluju kao vanzemaljske zone u kojima ne važi nemački ustav".

Vašington koristi svoje baze u Nemačkoj za vođenje ratova u inostranstvu i pokretanje "smrtonosnih udara bespilotnim letelicama", rekla je Dagdelen, dodajući da neke od tih akcija podrazumevaju kršenje međunarodnog prava.

Ona je takođe kritikovala redovne sastanke NATO-a u američkoj vazduhoplovnoj bazi Ramštajn u Nemačkoj, gde se razgovara o vojnoj pomoći Kijevu., preneo je RT Balkan.

- Vašington je domaćin ovih konferencija kao da je okupacioni statut još na snazi - navela je Dagdelen i istakla da je Berlin isporukom nemačkih tenkova „leopard" Ukrajini dozvolio SAD da stave Nemačku "na prvu liniju vatre".

Nemački zakonodavci doneli su odluku o povlačenju američkog nuklearnog oružja 2010. godine, ali to oružje je i dalje na mestu, podsetila je poslanica ponavljajući da "američko nuklearno oružje mora da nestane".

- Američka administracija ostavlja utisak da ne želi saveznike, već samo lojalne vazale - rekla je ona ukazujući na nemar Amerike prema interesima i zahtevima svojih partnera.

Kako navodi Dagdelen, pravo prijateljstvo, sa druge strane, treba da se zasniva na međusobnom poštovanju ljudskih i međunarodnog prava.

Nemačka je prva u Evropi po broju stacioniranog američkog vojnog osoblja. Od 2022. godine se u toj državi nalazi više od 35.000 američkih vojnika, što daleko premašuje broj od 12.000 vojnika, koliko je stacionirano u „drugoplasiranoj" Italiji.

BONUS VIDEO: DEMONSTRACIJA SILE - Vojne vežbe NATO snaga u Nemačkoj

(Politika)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dve zvezde – jedno spektakularno veče!  Da zagreje i preokrene budućnost

Dve zvezde – jedno spektakularno veče! Da zagreje i preokrene budućnost

Reflektori srpske prestonice sinoć su bili upereni u dve zvezde - legendarnog Zdravka Čolića i zaista jedinstvenu, potpuno novu zvezdu među uređajima za zagrevanje duvana - Ploom! U prepunoj hali 5 Beogradskog sajma, pred više od 1.500 ljudi i uz dobro poznate hitove kao što su "Ti si mi u krvi", "Čija je ono zvezda“ i "Tebe čuvam za kraj", JTI, prva i jedna od najvećih japanskih investicija i cigaretna kopanija broj jedan u Srbiji, lansirala je Ploom X Advanced - najsavremeniji uređaj za zagrevanje duvana sa inovativnom i jedinstvenom HeatFlow tehnologijom usavršenom u Japanu.

10. 05. 2024. u 16:45

Komentari (6)

PROROČANSTVO SE ISPUNILO: Neka se Zapad spremi! On je novi ruski ministar sporta - želi da okreči Kremlj u belo i vrati Julijanski kalendar