NEMCIMA JE DOSTA AMERIKANACA U SVOJOJ ZEMLJI: "Posle 78 godina, sada je vreme da američki vojnici odu kući"

Đ.G.

02. 04. 2023. u 10:04

BERLIN mora da raskine sa postojećim „odnosom ekstremnog podaništva“ prema Americi i njenoj spoljnoj politici „obeležene kršenjem međunarodnog prava“, izjavila je u petak Sevim Dagdelen, zamenica šefa frakcije Levice u Bundestagu. Nemačka mora da zahteva da se američke snage stacionirane na njenoj teritoriji povuku zajedno sa američkim nuklearnim oružjem, insistirao je poslanik.

НЕМЦИМА ЈЕ ДОСТА АМЕРИКАНАЦА У СВОЈОЈ ЗЕМЉИ:  После 78 година, сада је време да амерички војници оду кући

Foto: Shutterstock

- Posle 78 godina, sada je vreme da američki vojnici odu kući“, rekla je Dagdelen na skupu povodom obeležavanja 75. godišnjice Maršalovog plana. Američke vojne baze deluju „kao vanzemaljske zone u kojima se [nemački] ustav ne primenjuje - rekao je poslanik, koji je i član parlamentarnog odbora za spoljne poslove.

 - Vašington koristi svoje baze na nemačkom tlu za vođenje ratova u inostranstvu i pokretanje „smrtonosnih udara bespilotnih letelica - rekao je Dagdelen, dodajući da su neke od ovih akcija „kršene međunarodnog prava“.

Ona je kritikovala i redovne sastanke NATO-a u američkoj bazi Ramštajn u Nemačkoj, gde se razgovara o vojnoj pomoći Kijevu. Vašington je domaćin ovih konferencija „kao da je okupacioni statut još uvek na snazi“, rekao je poslanik, dodajući da je Berlin takođe dozvolio SAD da ga stave „na liniju vatre“ isporukom nemačkih tenkova Leopard Ukrajini.

Nemački zakonodavci doneli su odluku o povlačenju američkog nuklearnog oružja sa teritorije zemlje još 2010. godine, ali to oružje je i dalje na mestu, rekla je Dagdelen.

- Ostajemo pri svom stavu: američko nuklearno oružje mora da nestane - dodala je ona.

 - Američka administracija odaje utisak da ne želi saveznike, već samo lojalne vazale - rekao je poslanik, ukazujući na nemar Amerike prema interesima i zahtevima svojih partnera. Prema Dagdelenu, „sve manje zemalja širom sveta je spremno da to prihvati“. Istinsko „prijateljstvo“ treba da se zasniva na međusobnom poštovanju ljudskih prava i međunarodnog prava, dodao je poslanik.

Nemačka je domaćin daleko najvećem broju američkog vojnog osoblja od svih evropskih zemalja. Preko 35.000 američkih vojnika bilo je stacionirano na njenom tlu od 2022. godine. Italija, koja je domaćin drugom najvećem broju američkih vojnika, je daleko iza, jer je tamo istovremeno bilo stacionirano oko 12.000 američkih vojnika, preneo je RT.

BONUS VIDEO: EVAKUISANO ČITAVO MESTO - U Minesoti iz šina iskliznuli vagoni teretnog voza

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (5)

OVO NIKO NIJE OČEKIVAO! Turci upali  na trening Srbije pred prvi meč orlova na EURO 2024 (VIDEO)