RUSI PRVI PUT OBORILI RAKETU "GROM 2": PVO "skinuo" sa neba opaki balistički projektil, oglasila se Moskva

Novosti online

30. 03. 2023. u 14:53

RUSKI PVO sistemi su prvi put oborili novu ukrajinsku balističku raketu "grom-2", saopštila je pres-služba ruskog Ministarstva odbrane.

РУСИ ПРВИ ПУТ ОБОРИЛИ РАКЕТУ ГРОМ 2: ПВО скинуо са неба опаки балистички пројектил, огласила се Москва

Foto: Jutjub/ALEX MOSS/Defense Daily

- Tokom dana presretnuta je jedna operativno-taktička raketa grom-2, tri rakete višecevnog raketnog sistema HIMARS, a uništene su i dve ukrajinske bespilotne letelice u oblastima naselja Novoandrejevka i Zeleni Gaj Donjecke Narodne Republike - piše na zvaničnom Telegram kanalu ruskog ministarstva.

Rusko ministarstvo nije objavilo fotografije niti video-materijal na kom se vidi obaranje rakete.

Grom je operativno-taktički raketni sistem koji je razvio ukrajinski konstruktorski biro "Južnoje" nakon raspada SSSR-a. Projekat je prvi put predstavljen 2013. godine.

Domet "groma" je, u zavisnosti od tipa rakete, od 50 do 500 kilometara, što je znatno više od dometa balističkih raketa "točka-U" iz sovjetskog perioda, koje su i dalje u upotrebi u Ukrajini.

Poslednjih godina prototipovi "groma" redovno učestvuju na paradama u čast Dana nezavisnosti u Kijevu, ali nije bilo zvaničnih informacija o rezultatima testiranja balističke rakete i puštanju u upotrebu.

BONUS VIDEO: POGLEDAJTE ISPALjIVANjE "MOSKIT" KRSTAREĆE RAKETE - Vežbe ruske Pacifičke flote u Japanskom moru

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

KAKO JE GAGA UMALO DOBIO BATINE OD PAJE: Došao na snimanje pijan, jedga govori tekst... Vuisić bio prek, Bata Stojković se NIJE izvukao