NUKLEARNI RAT NIKAD NE BI TREBAO DA BUDE POKRENUT: Kina iznela stav o odluci Rusije da rasporedi taktičko oružje u Belorusiji

Novosti onlajn

27. 03. 2023. u 10:15

NUKLEARNI rat nikada ne bi trebao da bude pokrenut, strane treba da se usredsrede na diplomatsko rešenje ukrajinske krize, izjavila je portparolka kineskog Ministarstva spoljnih poslova Mao Ning komentarišući odluku Rusije da rasporedi taktičko nuklearno oružje u Belorusiji.

НУКЛЕАРНИ РАТ НИКАД НЕ БИ ТРЕБАО ДА БУДЕ ПОКРЕНУТ: Кина изнела став о одлуци Русије да распореди тактичко оружје у Белорусији

Foto: Pang Xinglei/Xinhua via AP

- Trećeg januara prošle godine lideri država sa nuklearnim oružjem objavili su zajedničku izjavu u kojoj su naveli da je nemoguće pobediti ili voditi nuklearni rat. U izjavi je naglašeno da treba izbegavati ratove između država koje poseduju nuklearno oružje i smanjivati strateške rizike - rekla je Mao Ning, odgovarajući na zahtev Sputnjika da prokomentariše stav Kine u vezi sa odlukom Rusije da razmesti nuklearno taktičko oružje u Belorusiji.

Portparolka je naglasila da bi u sadašnjim okolnostima sve strane „trebalo da se usredsrede na diplomatske napore za mirno rešavanje ukrajinske krize i rade zajedno na smirivanju situacije“.

Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je u subotu da su se Moskva i Minsk dogovorili da će, bez kršenja međunarodnih obaveza, rasporediti taktičko nuklearno oružje u Belorusiji. Putin je objasnio da Rusija ne predaje svoje nuklearno oružje Belorusiji, već radi ono što su godinama radile SAD. Prema njegovim rečima, izgradnja skladišta za taktičko nuklearno oružje u Belorusiji biće završena 1. jula.

(Sputnjik)

BONUS VIDEO: "NOVOSTI" NA ULICAMA PARIZA - Ponovo masovne demonstracije - francuska prestonica u haosu

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!