SAD UVELE NOVE SANKCIJE: Na meti četiri iranske kompanije i tri osobe iz Irana i Turske

Tanjug

21. 03. 2023. u 23:59

SJEDINjENE Američke Države danas su uvele sankcije za četiri iranske kompanije i tri osobe iz Irana i Turske, optužujući ih za umešanost u nabavku osetljive opreme, uključujući motore za dronove evropskog porekla i podršku iranskim programima bespilotnih letelica i naoružanja.

САД УВЕЛЕ НОВЕ САНКЦИЈЕ: На мети четири иранске компаније и три особе из Ирана и Турске

Foto: EPA

U saopštenju američkog ministarstva finansija SAD se navodi da je ova mreža za ilegalne nabavke radila u korist iranskog ministarstva odbrane i vojne logistike, prenosi Rojters.

-Dobro dokumentovano širenje iranskih bespilotnih letelica i konvencionalnog naoružanja preko iranskih posrednika i dalje podriva regionalnu bezbednost i globalnu stabilnost, navodi se u saopštenju Brajana Nelsona, zamenika američkog ministra finansija zaduženog za terorizam i finansijsku špijunažu.

Savezni sud u Vašingtonu otpečatio je danas dve optužnice koje terete više optuženih, uključujući i dve osobe koje su se našle na današnjoj listi novih sankcija zbog aktivnog učešća u šemana za nabavku i izvoz američke tehnologije u Iran u periodu između 2005. i 2013. godine, navodi se u saopštenju američkog ministarstva pravde.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

VREMENSKA PROGNOZA ZA JUN, JUL I AVGUST: U julu temperature ispod 25 stepeni, od 10. avgusta toplotni talas