HIPERSONIČNE "UBICE NOSAČA" IMA JOŠ JEDNA ZEMLJA: Iran razvija raketu koja može da precizno pogodi mete ma daljini od 1.500km

P. Z. S. /eurasiantimes.com

16. 03. 2023. u 21:34

ŠEF iranskih oružanih snaga saopštio je da je Teheran razvio neverovatno sofisticiranu balističku raketu koja može da napadne ratne brodove i nosače aviona sa udaljenosti od 1.500 kilometara.

ХИПЕРСОНИЧНЕ УБИЦЕ НОСАЧА ИМА ЈОШ ЈЕДНА ЗЕМЉА:  Иран развија ракету која може да прецизно погоди мете ма даљини од 1.500км

Foto: Shutterstock/Ilustracija

Prema rečima general-majora Mohameda Hoseina Bagerija, raketa je uspešno testirana i u toku je masovna proizvodnja.

Ponosan na postignuće, Bagheri je tvrdio da je Iran sada jedna od samo tri nacije na svetu koje su usavršile tehnologiju neophodnu za pravljenje takvih projektila.

Prema rečima vojnog načelnika, nova balistička raketa će obezbediti bezbednost u vodama koje okružuju Iran, a neprijateljski morski ciljevi više neće biti bezbedni na 1.500 kilometara.

-Posedovanjem takve rakete stvoriće se značajna bezbednost u radijusu od preko 1.000 kilometara na morima oko nas, rekao je on.

On je dalje tvrdio da se „projektil kreće u svemir brzinom od 8 maha (hipersonična brzina)“ i da je sposoban da pogodi mete u pokretu sa izuzetnom preciznošću.

On je naveo da u takvom scenariju protivnički nosači aviona i ratni brodovi više ne bi bili bezbedni čak i da su udaljeni 1.500 kilometara. General je naveo da je ovo dostignuće postigla talentovana omladina.

Vazdušno-kosmičke snage Korpusa čuvara Islamske revolucije su u novembru 2022. godine tvrdile da su razvile hipersoničnu balističku raketu koja bi mogla da porazi visoko razvijene sisteme protivvazdušne odbrane. Balistička raketa može manevrisati i ispod i izvan Zemljine atmosfere i ima veliku brzinu.

U to vreme, komandant vazduhoplovstva, brigadni general Amir Ali Hadžizadeh rekao je da bi hipersonična raketa mogla da putuje brzinom od 12-13 maha i da izvrši manevrisanje u egzoatmosferi.

On je naveo da je upravljivost projektila omogućena motorom koji se pali u krugu od 500 kilometara (310 milja) ili manje od lokacije mete.


IRANSKI PROGRAM BALISTIČKIH RAKETA

Iran je poslednjih godina napravio značajan napredak u proizvodnji različite vojne opreme, uključujući napredne dronove.

Nedavna studija o raketnom programu Islamske Republike otkrila je da je Teheran lansirao najmanje 228 balističkih projektila od postizanja nuklearnog sporazuma sa svetskim silama 2015.

U izveštaju „Arsenal: Procena programa balističkih raketa Islamske Republike Iran“ navodi se da je Iran lansirao preko 100 balističkih projektila samo 2022. godine, više od tri puta više nego 2021.

U radu, čiji je autor Behnam Ben Taleblu (Behnam Ben Taleblu), viši saradnik u Fondaciji za odbranu demokratija u Vašingtonu, navodi se da su testovi balističkih projektila deo vojnih vežbi, vežbi i letnih testova.

Foto: Printscreen

Lansiranja 2022. uključuju napad balističkih projektila u Iraku koji je odneo život jednog američkog državljanina. Taleblu je istakao da je veća verovatnoća da će ih režim upotrebiti kako iranske mogućnosti balističkih projektila budu napredovale.

Prema izveštaju, bliskoistočna država je proširila svoje podzemne objekte i skladišta, dok je istovremeno poboljšala svoje osnovne sposobnosti, uključujući domet raketa, preciznost i mobilnost.

U izveštaju se navodi da kako se razvijaju podzemna skladišta raketa, napredak u preciznosti balističkih projektila, dometu, mobilnosti, dizajnu bojevih glava i mogućnosti preživljavanja sugeriše da će najistaknutija svetska država koja, prema mišljenju autora “podržava terorizam” uskoro moći da pokrene destruktivnije udare dugog dometa.

Prema izveštaju, balističke rakete daju Teheranu mogućnost da preti i odvraća svoje neprijatelje. Ove sposobnosti nadoknađuju iranske nedostatke u konvencionalnom ratovanju i ostavljaju otvorena vrata za nuklearno oružje.

Islamska Republika može da vodi svoju revizionističku spoljnu politiku balističkim projektilima bez brige o vojnoj odmazdi. To bi moglo rezultirati neodgovornijim radnjama, uključujući upotrebu svog arsenala na bojnom polju.

Izveštaj je takođe ukazao na pretnje Irana zalivskim državama, Izraelu i američkoj vojsci isporukom balističkih projektila svojim zastupnicima u Iraku, Siriji, Libanu i Jemenu.

Prema oceni, Iran verovatno neće smanjiti svoj raketni program bez stalnog pritiska. Režim će bez sumnje nadvladati Zapad za pregovaračkim stolom ako Zapadu nedostaju kohezija i odlučnost.

Izveštaj sugeriše da Vašington treba da sprovodi politiku koja sprečava, odvraća, obezvređuje i, kada je potrebno, osujeti iranski raketni program koristeći diplomatske, informativne, vojne i ekonomske mere.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NIKOLA JOKIĆ GLEDA I NE VERUJE! Evo šta su 142 NBA igrača uradila zbog njega