SI POSLAO JASNU PORUKU IZ KREMLJA: Strateški izbor Pekinga je jačanje i razvoj odnosa sa Moskvom

Novosti onlajn

21. 03. 2023. u 08:15

STRATEŠKI izbor Pekinga je jačanje i razvoj odnosa sa Moskvom i ovaj kurs ostaje nepromenjen, izjavio je kineski predsednik Si Đinping tokom neformalnog sastanka sa ruskim kolegom Vladimirom Putinom u Moskvi, saopštilo je danas kinesko Ministarstvo spoljnih poslova.

СИ ПОСЛАО ЈАСНУ ПОРУКУ ИЗ КРЕМЉА: Стратешки избор Пекинга је јачање и развој односа са Москвом

Foto Tanjug/AP

Kineski lider, koji je juče doputovao u trodnevnu državnu posetu Rusiji, sa Putinom je razgovarao u formatu tet-a-tet, potom i na večeri, a razgovori su trajali četiri i po sata. 

Šefovi dve države razgovarali su o bilateralnoj saradnji i situaciji u Ukrajini, kao i o planu koji je predložio Peking za rešavanje sukoba u Ukrajini.

- Dve zemlje, kao najveći susedi i partneri u sveobuhvatnoj strateškoj saradnji, jedna drugu smatraju prioritetom u svojoj diplomatiji i spoljnoj politici - istakao je Si, navedeno je u saopštenju kineskog ministarstva koje prenosi agencija RIA Novosti.

Naveo je da je Kina uvek vodila nezavisnu spoljnu politiku i da je jačanje i razvoj odnosa sa Rusijom strateški izbor Kine, zasnovan na sopstvenim fundamentalnim interesima i opštoj tendenciji svetskog razvoja.

Si Đinping je naglasio da „opšti kurs jačanja strateške saradnje Kine i Rusije ostaje nepromenjen“.

- I Kina i Rusija ulažu napore da sprovedu nacionalni razvoj i preporod, obe zemlje podržavaju multipolarnost sveta i promovišu demokratizaciju međunarodnih odnosa - kazao je kineski lider.

Si je naveo da je Kina spremna da nastavi da igra konstruktivnu ulogu u promovisanju političkog rešenja ukrajinskog pitanja.

Kinesko ministarstvo navodi da su strane temeljno razmenile mišljenja o ukrajinskom pitanju.

Si je naglasio da su, istorijski gledano, sukobi uvek rešavani dijalogom i pregovorima. 

Podsetio je da je  Kina nedavno objavila dokument sa stavom koji poziva na političko rešenje ukrajinske krize, napuštanje hladnoratovskog mentaliteta i jednostranih sankcija.

Si Đinping je napomenuo da što je više poteškoća i kontradiktornosti, to je važnije ostaviti prostor za mir i dijalog.

 

BONUS VIDEO: 

SEVERNA KOREJA LANSIRALA DVE BALISTIČKE RAKETE: Odgovor na manevre SAD i Južne Koreje (fotografije)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (1)

VELIKI FUDBALSKI HAOS: Mančester siti ne može da igra u Ligi šampiona?!