FRANCUSKA NA NOGAMA Sporni zakona o penzionisanju pred usvajanjem - očekuje se odobravanje glasanjem ili provokacijama

BORBA protiv penzijske reforme u Francuskoj je juče ušla u odlučujuću zaravan. Nezadovoljni građani su ponovo juče bili na ulicama, u momentu dok je mešoviti odbor Senata i Skupštine izglasavao uvećanje godina za odlazak u punu penziju, sa 62 na 64. Očekuje se da zakon danas bude usvojen u skupštini, ili glasanjem, ili proklamacijom koju omogućuje član 49.3 Ustava.

ФРАНЦУСКА НА НОГАМА Спорни закона о пензионисању пред усвајањем - очекује се одобравање гласањем или провокацијама

Foto. Tanjug

Lider krajnje levice Žan Lik Melanšon je poručio da se u skupštini nastavlja "najgora kombinatorika makronizma", uz pokušaj vlasti da pridobije deo republikanaca za svoj projekat. Prema proračunima koje je iznela veoma gledana informativna televizija BFMTV, vlasti su juče tokom dana mogle da računaju na 260 do 285 glasova u skupštini sa 577 poslanika, pa se vodila prava bitka za svaki glas.

Melanšon je takođe istakao da ne treba verovati u slabljenje protesta, u slučaju da vlasti pokušaju silom da proklamuju zakon. Opozicija eventualno proglašavanje zakona bez glasanja poredi sa "porođajem forcepsom".  To je izazvalo i veliki gnev sindikalaca. Vođa moćnog sindikata "Se-Že-Te" Filip Martinez je poručio da bi time došao u opasnost "koncept demokratije", s obzirom na to koliki se broj građana ne slaže s reformom. I lider sindikata "Se-Ef-De-Te" Loran Berže poručuje da bi to sigurno prouzrokovalo ogromnu ljutnju. Ta ljutnja bi mogla da se ogleda i na ulicama.

Istovremeno, juče su ponovo organizovane manifestacije širom zemlje, ali je odziv bio manji neko ranije. Građani su se iscrpeli, pre svega finansijski, jer ne dobijaju dnevnice dok su na ulicama. Zato se strahuje da bi sledeća etapa mogla da bude radikalizacija protesta. Tim pre što u pitanju nije samo penzijska reforma, već i zatvaranje firmi, poksupljenja, energetska kriza...

U Renu je juče tokom protesta došlo do manjih sukoba najradikalnijih s policijom, a zapaljene su i kante za otpatke postavljene kao barikade na ulicama. Paljevine je bilo i u Nantu. Protesti u Parizu i Lionu su počeli popodne. Gradske vlasti Pariza su, na zahtev policije, očistile od smeća, koliko se to moglo, pravac od Invalida do Italijanskog trga, dužinom od 5 kilometara, kuda se kretala povorka. To je učinjeno iz bezbednosnih razloga, jer se u gomili otpada nalazilo mnogo toga što bi eventualno mogli da iskoriste najradikalniji učesnici manifestacija, za razbijanje izloga i sukobe s policijom.

U prestonici se očekivalo od 50 do 80 hiljada učesnika protesta, od čega nekoliko stotina "crnih blokova" koji u principu ruše sve pred sobom. Njima se priključilo i blizu hiljadu "žutih prsluka" čiji pojedini elementi takođe nisu poznati po velikoj miroljubivosti.

Manifestanti u Francuskoj su sve više uvereni da će vlast progurati sporni zakon. Ali, postavlja se pitanje šta će biti posle. Deo sindikata najavljuje da treba poštovati skupštinu, drugi najavljuju nastavak protesta. Veliki broj učesnika na ulicama takođe poručuje da neće odustati. U kojoj formi, još se ne zna. Za sada nije poznato ni da li će biti daljeg izlaska na ulicu. Najradiklaniji sindikalisti najavljuju iznenadne blokade javnih preduzeća i puteva, a vlasti strahuju da bi mogli i da presreću poslanike da bi ih pitali zašto su glasali za ovaj zakon.

- Manifestacije se za nas neće zaustaviti. Nastavićemo borbu – jasno je poručio Martinez, a isto misli i Melanšon.

S druge strane, vlasti se nadaju slabljenju manifestacija. Ali, 68 odsto građana i dalje se protivi reformi. Danas će se videti da li će "iz odžaka pokuljati beli dim" čime bi zakon bio stavljen ad akta, a sa njim, možda, zajedno, i dim iz suzavca.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUSI U ŠOKU: Evakuisali 1.500 takmičara iz Krokusa, nijedan nije stradao od terorista, a sad se bune: Što nas niste spasili ranije? (VIDEO)