REAGOVALA I RUSIJA: Dogovor o podmornicama donosi brojna pitanja

Srna

14. 03. 2023. u 14:12

ZAJEDNIČKI plan SAD, Velike Britanije i Australije da formiraju novu flotu podmornica na nuklearni pogon izaziva pitanja o Sporazumu za neširenje nuklearnog naoružanja, saopšteno je danas iz Kremlja.

РЕАГОВАЛА И РУСИЈА: Договор о подморницама доноси бројна питања

FOTO: Tanjug/AP

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da postoji mnogo pitanja oko Sporazuma o neširenju nuklearnog naoružanja i da je tu potrebna posebna transparentnost, kao i odgovori na ta pitanja.

Peskov nije objavio detalje o prirodi zabrinutosti Rusije, mada je Kina nešto ranije istakla da dostava podmornica Australiji, koje nose konvencionalno naoružanje ali su na pogon sa veoma obogaćenim uranijom, predstavlja kršenje Sporazuma o neširenju atomskog oružja.

Australija je juče objavila da će od Amerike otkupiti pet podmornica na nuklearni pogon, a da će potom raditi na novom modelu sa američkom i britanskom tehnologijom, prenosi Rojters.

Američki predsednik Džozef Bajden je naglasio da Australija, koja se pre 18 meseci pridružila alijansi pod nazivom AUKUS, sa Vašingtonom i Londonom, neće dobiti atomsko oružje.

BONUS VIDEO: UKRAJINSKI TENKISTI NA OBUCI U ŠPANIJI: U Saragosi se pripremaju za korišćenje tenkova "Leopard 2A4"

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave